x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Japonezii investesc în uzina pe care au năşit-o în 1969

Japonezii investesc în uzina pe care au năşit-o în 1969

de Valentin Gros    |    17 Oct 2019   •   12:02
Japonezii investesc în uzina pe care au năşit-o în 1969

Tradiţia colaborării dintre teleormăneni şi japonezi, veche de 50 de ani, se întăreşte cu o nouă infuzie de bani. Concernul nipon JTEKT, care deţine fabrica de rulmenţi Koyo România, fosta Rulmentul Alexandria, investeşte 125 milioane de euro în extinderea producţiei din judeţul Teleorman pentru a livra componente auto către uzina Toyota din Cehia, informează agenţia guvernamentală Invest Romania.

Aceasta este cea mai mare investiţie injectată în sectorul auto local în 2019, pe locul secund situându-se cea de aproape 55 milioane de euro anunţată la Oradea, la începutul anului, de către italienii de la Sogefi Suspensions Eastern Europe.

Koyo România este în prezent cea mai mare companie din judeţul Teleorman, cu afaceri de 77,7 milioane de euro în 2018 şi aproape 1.500 de angajaţi.

Întâlniri cu niponii

Ştefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat s-a întâlnit ieri la Alexandria cu Tetsuo Agata, preşedintele JTEKT Corporation Japan, alături de Hiroaki Ueda, preşedinte JTEKT European Operations, şi Francis Szabo Bush, preşedinte JTEKT European Bearing.

În luna iulie, o delegaţie din cadrul ministerului a efectuat o vizită în Japonia şi a promovat oferta investiţională a României în convorbiri care au avot loc la la Osaka, Kobe, Kyoto şi Tokyo, cu oficiali ai instituţiilor guvernamentale japoneze şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi bancar nipon.

Acord în urmă cu jumătate de secol

Fabrica de rulmenţi din Alexandria a fost pusă în funcţiune în 1974, ca urmare a colaborării româno-japoneze. Cele două ţări au încheiat în 1969 un acord comercial şi de navigaţie, în baza căruia întreprinderile din România puteau să furnizeze produse celor nipone. Unitatea din reşedinţa judeţului Teleorman a fost privatizată în 1998, când Koyo Seiko a preluat pachetul majoritar de 51%, valoarea totală a tranzacţiei (preţul acţiunilor şi investiţiile asumate) fiind de 57 milioane de dolari.

 

Grupul JTEKT Corporation a fost înfiinţat în anul 2006 prin fuziunea companiilor Koyo Seiko şi Toyoda Machine Works şi produce maşini unelte, rulmenţi cu bile şi role, componente auto, accesorii pentru locuinţe. Generează peste 40.000 de locuri de muncă şi obţine venituri de circa 12 miliarde de euro anual.
 

Schimburi comerciale de 645 mil. euro

Schimburile comerciale bilaterale dintre România şi Japonia au totalizat anul trecut 709,7 milioane de dolari (circa 645 milioane de euro), din care export românesc 296,1 milioane de dolari (270 milioane de euro), iar import 413,6 milioane de dolari (375 milioane de euro). Principalele produse româneşti exportate în Japonia: tutun, lemn, miere, părţi şi accesorii de autovehicule, îmbrăcăminte, medicamente, echipamente electrice. Principalele produse japoneze importate în România: autoturisme, părţi şi accesorii de autovehicule, maşini şi utilaje, produse din metal, produse chimice, instrumente şi aparate optice şi fotografice.

 

×
Subiecte în articol: Koyo România