x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Jeffrey Franks câştigă 20.000 de dolari pe lună

Jeffrey Franks câştigă 20.000 de dolari pe lună

de Daniela Ivan    |    12 Mai 2011   •   19:24
Jeffrey Franks câştigă 20.000 de dolari pe lună
Sursa foto: /AP/Agerpres

"Băiatul cu pantoful rupt" de la FMI nu este nici de departe un om sărac. Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, are un salariu lunar în jur de 20.000 de dolari, după cum au declarat surse din apropierea de­legaţiei. La aceste sume se adaugă alte avantaje materiale, precum cheltuielile cu şcoala copiilor până la terminarea universităţii, diurne de deplasare în timpul misiunilor, pensie garantată de 10.000 de dolari.

 

Franks a uimit o ţară întreagă după ce s-a dus sâmbăta trecută cu pantofii rupţi la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu. România a împrumutat mi­liarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional, dar unii s-au întrebat dacă Jeffrey Franks, omul care ne monitorizează toată economia pentru a ne da bani, nu are chiar el nevoie de un împrumut pentru a-şi cumpăra o pereche de pantofi. Discuţiile au fost aprinse. Unii i-au luat apărarea, susţinând că este un om ocupat, care nu dă doi bani pe îmbrăcăminte şi încălţăminte, alţii au spus că este doar neglijent şi că protocolul i-ar impune un alt look.

Discuţiile despre gaura din pantoful său nu l-au incomodat prea mult pe şeful misiunii FMI. La conferinţa de presă de a doua zi s-a prezentat cu o altă pereche de pantofi, care nu era nouă. Semn că a avut la el mai multe perechi de încălţăminte. Însă această a doua pereche, de tip mocasin, nu se potrivea deloc cu ţinuta de business, ci ar fi mers la o ţinută mult mai sport, cel mult casual. Curiozitatea ziariştilor a fost stopată cu o singură frază: "Mi-am schimbat pantofii azi. Nu vreau să vorbesc despre lucruri personale, prefer să vorbesc despre România".

Acum, că ştim că Franks câştigă 240.000 de dolari pe an, misterul pantofului rupt ridică alte semne de întrebare. Oare pantofii lui Franks sunt plini de amintiri de la primul său drum în România? Oare gaura vedetă a răsărit firav în timpul preumblărilor între sediile BNR şi cele ale ministerelor, s-a adâncit când a ajuns la premierul Boc şi apoi s-a arătat în toată splendoarea la întâlnirea cu Băsescu?

Jurnalul Naţional a solicitat date oficiale despre salariul şi beneficiile pe care Jeffrey Franks le primeşte de la FMI. Reprezentanţii instituţiei au precizat că nu furnizează informaţii pri­vind salarizarea personalului, dar ne-au direcţionat către raportul oficial pe 2010 al FMI, care prezintă date despre salariile managementului.

Potrivit documentului, Domi­ni­que Strauss-Kahn, directorul FMI, a ridicat anul trecut 441.980 de dolari, la care se adaugă o alocaţie de 79.120 de dolari pentru a acoperi cheltuie­li­le legate de muncă.

Într-un alt document, postat pe site-ul in­ter­na­ţional al FMI care pre­zintă nivelurile de salarizare din cad­rul instituţiei, func­ţia de şef de misiu­ne nu este men­ţionată, însă un consi­lier încasează între 174.690 şi 253.300 dolari pe an.

Conform site-u­lui www.fmi.ro, Franks este şeful misiunii pentru România şi consilier în Departamentul Europa, astfel că veniturile sale ar trebui să ajungă spre limita superioară a categoriei. Ceea ce înseamnă cam 21.300 de dolari pe lună.

Jeffrey Franks, cetăţean american, a început activitatea la FMI ca economist în cadrul Direcţiei pentru probleme fiscale. A deţinut poziţii din ce în ce mai importante în cadrul direcţiilor Europa şi Emisfera Vesti­că şi a fost reprezentant al FMI în Ar­gentina, Ecuador şi Ucraina.

În de­cem­brie 2008 a fost numit şef de mi­siu­ne pentru România. "Franks a ob­ţi­nut titlul de doctor în economie de la ­Harvard University, licenţa în eco­no­mie (summa cum laude) de la Was­hin­gton State University şi două ti­tluri de master de la Oxford University, respectiv Princeton University, în domeniile teoria dezvoltării şi eco­nomie şi politici publice", potri­vit CV-ului postat pe site-ul www.fmi.ro.

Şe­ful delegaţiei FMI are trei fete şi un băiat, potrivit contului său de pe Facebook. Fata cea mai mare, Adria­na Franks, este studentă la aceeaşi uni­versitate pe care a urmat-o şi tatăl său. Dar lucrează ca fotomodel şi pentru celebra firmă de lenjerie in­ti­mă Victoria’s Secret.

Dacă presa din România a scris despre pantofii găuriţi ai lui Franks, jurnaliştii americani i-au luat apă­ra­rea şi au ironizat presa pentru abordarea acestui subiect. "În România, săptămâna aceasta, toată lumea vorbeşte despre un pantof", aşa îşi începe o ştire agenţia americană de presă Associated Press.

Aceasta mai adaugă că imaginea pantofului rupt în talpă a eclipsat orice comentarii ale lui Franks legate de cheltuielile publice, inflaţie sau starea economică a României. "Mis­te­rios, fotografia cu pantoful a dis­pă­rut de pe site-ul Administraţiei Pre­zi­denţiale, cea care a publicat-o", mai scrie Associated Press.

×
Subiecte în articol: FMI jeffrey franks