x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Jorgo Chatzimarkakis: CE ar putea gestiona direct fondurile regionale în România.

Jorgo Chatzimarkakis: CE ar putea gestiona direct fondurile regionale în România.

22 Iun 2011   •   13:24

Comisia Europeana analizeaza un plan de a gestiona direct fondurile regionale in Grecia, Bulgaria si Romania, in conditiile in care administratiile acestor tari nu sunt capabile sa faca acest lucru, a declarat europarlamentarul liberal Jorgo Chatzimarkakis, intr-un interviu pentru Euractiv. "Chestiunea absorbtiei banilor UE este una importanta pentru comisarul responsabil pentru fondurile de coeziune. Iar el este de parere ca exista trei tari care nu sunt capabile sa absoarba fondurile UE in mod corespunzator", a subliniat Chatzimarkakis. Acest lucru se intampla din cauza "incapacitatii ministerelor de a veni cu propuneri, dar si de a lucra pe programe si de a rezolva problemele din tara",, a explicat europarlamentarul.
"Deci trebuie sa folosim asistenta tehnica pentru a depasi problemele in aceste trei state", a adaugat el.
Chatzimarkakis a declarat ca Hahn "are sute de milioane de euro in portofoliul sau pentru asa-numita 'asistenta tehnica'. "Acest lucru inseamna ca el poate trimite experti de la Banca Europeana de Investitii, de la CE, din statele membre, pentru o anumita perioada, in statele respective, pentru a ajuta administratia sa implementeze programe si sa absorba banii", a precizat europarlamentarul.
Nu este clar daca liderii Bulgariei sau Romaniei ar accepta sa-si piarda din suveranitate astfel, si nici daca o astfel de asistenta ar fi legata de infiintarea unor comitete UE anticoruptie, scrie Euractiv.
"Aceasta este problema", a recunoscut Chatzmarkakis. "Toate au problema ca sunt foarte mandre, spunand 'asta ne reduce suveranitatea', cu toate ca nu este vorba despre asa ceva", a subliniat el, precizand ca programele ar fi in continuare prezentate de guvern, dar expertii ar ajuta la implementarea aspectelor financiare.
El a subliniat ca programul este absolut necesar in a permite fondurilor UE sa creeze locuri de munca in tarile care se lupta pe plan economic, spunand ca cei care se opun "trebuie sa inteleaga faptul ca exista bani, dar banii nu pot parveni pentru a facilita formarea de locuri de munca si a ajuta oamenii, daca politicienii continua sa se comporte astfel".
Chatzmarkakis a insistat ca politicienii din Grecia, Bulgaria si Romania "ar trebui sa admita ca exista o problema" si a notat ca temerile legate de suveranitate pot fi linistite prin limitarea asistentei tehnice la trei ani.
Europarlamentarul este de un optimism rezervat cu privire la aprobarea unei astfel de masuri de catre PE. "Este un precedent, iar parlamentarii vor analiza cu mare atentie daca ar trebui sa se permita un precedent. Dar, privind la criza profunda in care se afla Grecia, cred ca vom avea o majoritate, cel putin pentru Grecia, iar acest precedent ar netezi drumul pentru Bulgaria si Romania", a conchis el.

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana fonduri europene