x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legea lui Grindă îl loveşte la buget pe premierul Cîţu

Legea lui Grindă îl loveşte la buget pe premierul Cîţu

de Adrian Stoica    |    04 Feb 2021   •   08:03
Legea lui Grindă îl loveşte la buget pe premierul Cîţu

La sfârşitul anului 2020, cu puţin timp înaintea alegerilor parlamentare, preşedintele Iohannis, aflat în plină campanie electorală pentru PNL, promulga Legea pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare. Un proiect iniţiat de liberalul Ion Vasile, devenit însă mult mai cunoscut sub apelativul de Grindă, la sfârşitul lui 2019, pe vremea când era deputat.

Despre această iniţiativă, semnată şi susţinută la vremea respectivă de 66 de deputați și senatori PNL, printre care și Adrian Oros, actualul ministru al Agriculturii, iniţiatorul ei scria pe facebook că este “un proiect legislativ la care am lucrat pentru a ajuta agricultura românească a devenit lege, astăzi, după votul final din plenul Camerei Deputaților, și va intra în vigoare începând cu anul viitor”. Numai că, odată ajunşi la putere, liberalii nu mai vor să sprijine agricultura şi aruncă la coş legea promulgată de şeful lor informal, preşedintele Iohannis.

  

Proiectul iniţiat de liberalul Ion Vasile-Grindă (foto) nu a fost susţinut la acea vreme de Guvernul PSD, condus de Viorica Dăncilă. În esență, iniţiativa, devenită ulterior lege, prevedea acordarea unei prime la comercializarea produselor agricole primare, produselor pescărești și de acvacultură, pentru producătorii agricoli, acvacultori sau pescari comerciali. Subvenţia reprezenta contravaloarea în lei a 200 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare (legume, fructe, struguri, cereale, animale vii, păsări, lapte, ouă, miere de albine, ciuperci de cultură și hamei), produsele pescărești și de acvacultură, comercializate către unități de procesare și ea nu putea depăși 20.000 de euro anual/beneficiar. 

Ce spuneau liberalii despre proiect

În expunerea de motive care însoţea proiectul, iniţiatorul Vasile Ştefan spunea că: “Din punct de vedere bugetar, impactul măsurii nu este negativ, ci pozitiv. Astfel, potrivit acestei măsuri, pentru fiecare tonă de produs agricol stimulat să intre în economia oficială, statul va încasa, direct sau indirect, chiar în cursul anului respectiv, peste 200 euro/tonă, stimulându-se aproape toate sursele fiscale: TVA încasat chiar înainte de obținerea primei de comercializare, care pentru producția zootehnică înseamnă o valoare superioară primei; impozit pe profit mai mare de la procesatori; impozite și contribuții mai mari, ca urmare a stimulării creșterii afacerilor procesatorilor”. Consiliul Economic și Social, precum şi  Consiliul Legislativ au aviz favorabil proiectul, cu precizarea că trebuie şi avizul Guvernului, care însă a venit. Motivul, nu sunt bani. O explicaţie care i-a făcut pe liberali să explodeze de mânie, ei acuzând că Guvernul Dăncilă nu vrea să sprijine agricultorii români.

Iohannis promulgă fără probleme legea 

 

Proiectul trece de Senat prin adoptare tacită, iar la începutul lui octombrie 2019 ajunge la Camera Deputaţilor. Până la adoptarea lui în acest for legislativ a trecut un an de zile. După promulgarea ei de preşedintele Iohannis, la începutul lunii noiembrie a anului trecut, exact în preajma alegerilor parlamentare, legea avea drum liber pentru a fi aplicată de la 1 ianuarie 2021, mai ales că liberalii au rămas în continuare la putere.

 

Voinţa ministrului Agriculturii, mai tare ca legea

 

Îi mai lipseau doar normele de aplicare pe care trebuia să le redacteze Ministerul Agriculturii, astfel încât legea să se aplice de la 1 ianuarie 2021. Un fleac, am spune noi, mai ales că în fruntea ministerului rămăsese Adrian Oros, unul dintre susţinătorii ei. Totul se suceşte însă cu 180 de grade. Ministrul Oros anunţă că nu va redacta normele de aplicare până la sfârşitul anului 2020, blocând astfel aplicarea legii de la 1 ianuarie 2021. Motivul, acelaşi ca acela invocat de fostul premier Dăncilă. Nu sunt bani. 

 

Oros, repetentul cartierului la matematică

 

Interesant este faptul că ministrul Agriculturii Adrian Oros a descoperit foarte târziu că nu sunt bani pentru acordarea stimulentelor financiare prevăzute de lege. Iniţial s-a declarat întru totul de acord cu explicaţia din susţinerea de motive a lui “Grindă”, cum că ce va da cu o mână, bugetul de stat va încasa cu două mai târziu. Între sfârşitul lui 2019 şi sfârşitul lui 2020 este clar că în mintea ministrului Adrian Oros s-a produs un declic, iar logica matematică a suferit o schismă.

 

Premierul Cîţu tamponează şi el legea

 

În final, pentru a pune capăt discuţiilor din Camera Deputaţilor pe marginea neaplicării acestei legi, premierul Cîţu, care, anul trecut din funcţia sa de ministru al Finanţelor, nu se opusese adoptării ei, o “trânteşte” definitiv. Printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Executivul decide să proroge aplicarea legii cu un an de zile, ea urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Motivul: unul mai vechi. Nu sunt bani.

 

 

Calcule matematice în funcţie de locaţie: în opoziţie sau la putere

 

În aceeaşi categorie de iniţiative pe care astăzi PNL le reneagă, se regăseşte  şi proiectul de reducere a TVA de la 19%, la 16%,  iar în ceea ce priveşte produsele alimentare, de la 9%, la 5%. Liberalii susţineau că această măsură va ajuta Guvernul Dăncilă pentru că reducerea cotelor de TVA va duce la creşterea încasărilor la buget din această taxă. Logica matematică a liberalilor a suferit imediat o fractură după ce au ajuns la putere, refuzând rapid să-şi mai susţină propriul proiect. 

×
Subiecte în articol: Ion Vasile Adrian Oros Florin Cîțu