x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Liber la dat cu draga la vongole

Liber la dat cu draga la vongole

de Adrian Stoica    |    15 Apr 2021   •   07:51
Liber la dat cu draga la vongole

Au mare căutare în restaurantele din străinătate. Servite cu sos de vin, cu usturoi și pătrunjel, ele sunt printre cele mai  căutate delicatese, deși prețurile nu sunt mici deloc. Vorbim despre scoicile denumite vongole, care se găsesc din abundență și pe litoralul românesc, ele fiind aduse la mal de furtunile din larg. În 2018, un ordin al Ministerul Agriculturii stabilea că vongolele, dar și rapanele se pot strânge doar cu mâna. Acum însă, Ministerul Agriculturii s-a răzgândit și vrea să permită dragarea  zonelor din Marea Neagră pentru pescuitul lor.

 

Noua schimbare de strategie a Ministerului Agriculturii care contravine însă strategiei UE pentru biodiversitate, a fost ridicată de europarlamentarul Carmen Avram. Într-o postare pe Facebook, ea scria: „Ce vrăji mai fac «imaculații» de la putere: sub conducerea nemaivăzutului Adrian Oros, Ministerul Agriculturii modifică un ordin din 2018, permițându-le unora să dragheze zone naturale protejate din Marea Neagră, ca să pescuiască vongole şi rapane. Deci: încalcă legea şi strategia UE pentru biodiversitate, ca să poată distruge în voie zone protejate. De ce ai face aşa ceva? Întreb retoric, evident”.

 

Trei zone de recoltare permise

 

În restaurantele românești ajungeau până acum doar vongole, rapane și midii congelate aduse din import. Deși cele trei specii se găsesc din abundență, introducerea lor pe piața nu se putea face în lipsa clasificării apelor, iar în ianuarie 2020 Comisia Europeană interzicea explicit României să mai vândă aceste fructe de mare. Abia în toamna anului trecut Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) stabilea trei zone de pe litoralul românesc al Mării Negre din care pot fi recoltate fructele de mare (midii și vongole) pentru consum uman. Acestea sunt:

– zona cuprinsă între Perișor și Chituc (Tulcea), cu o suprafață de circa 215 mile marine pătrate;

– zona cuprinsă între Năvodari și portul Constanța (Baia Mamaia), circa 109 mile marine pătrate;

– zona cuprinsă între Agigea și Mangalia, cu o suprafață de circa 101 mile marine pătrate;

Stabilirea celor trei zone era primul pas pentru dezvoltarea unor activități economice, precum pescuitul midiilor și vongolelor sau deschiderea de crescătorii. Toate cele trei zone amintite sunt incluse în Clasa A, ceea ce înseamnă o calitate superioară a apelor din punct de vedere microbiologic, permițându-se astfel introducerea directă pe piață pentru consumul uman a moluștelor bivalve vii, fără a mai fi necesară purificarea sau relocarea acestora. Numai că acum, după ce ani întregi nu am putut exploata această resursă, Ministerul Agriculturii ține să recupereze timpul pierdut și să dea drumul la folosirea dragelor.

 

 

×
Subiecte în articol: fructe de mare midii