x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mai multe companii din energie sancționate pentru manipularea pieței

Mai multe companii din energie sancționate pentru manipularea pieței

22 Oct 2020   •   14:03
Mai multe companii din energie sancționate pentru manipularea pieței

Mai multe companii din energie au primit amenzi din partea Autorității Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) pentru manipularea pieței și crearea de dezechilibre în sistemul energetic care ar fi putut duce la oprirea livrării de electricitate.

Cele 11 firme au primit amenzi totate de 6,6 milioane de lei. 

Șapte furnizori au primit amenzi de 3 milioane de lei pentru manipularea pieței.

"O parte dintre respectivii participanţi la piaţa angro de energie electrică au fost implicaţi în tranzacţii de tip wash trade, respectiv în tranzacţii considerate ,,de spălare de tip A-B-A", iar această formă de conduită în tranzacţionare, dovedită de ANRE cu înscrisuri, constituie ,,manipulare de piaţă". Aceste tranzacţii, ce constau în schimbarea poziţiilor contractuale, sunt calificate ca manipulare de piaţă deoarece sunt de natură a oferi indicaţii false sau înşelătoare privind oferta, cererea sau preţul produsului tranzacţionat", se arată în comunicat. 

Patru operatori au fost sancționați cu amenzi de 3,6 milioane de lei. 
"Aceştia nu şi-au respectat obligaţia de a publica în timp util informaţiile privilegiate datorate cererilor operative de retragere din exploatare a echipamentelor energetice, creând dezechilibru la nivelul funcţionării Sistemului Energetic Naţional, fiind afectate rezervele necesare funcţionării acestuia în condiţii de siguranţă, inducând riscul ca operatorul de transport şi sistem să nu poată asigura cantităţile de energie necesare furnizorilor de energie electrică pentru clienţii finali".

ANRE a investigat 33 producători şi furnizori de energie electrică şi gaze naturale, care desfăşoară activităţi pe piaţa angro.

Din 25 septembrie 2020, sancţiunile ANRE au fost majorate, iar firmele care vor manipula piaţa de energie vor putea fi sancţionate cu amenzi de 5-10 % din cifra de afaceri anuală, fără a mai putea achita jumătate din minimul amenzii.

 

×
Subiecte în articol: anre energie manipulare piata angro