x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Majoritatea salariaţilor români sunt nemulţumiţi de banii pe care îi primesc pentru munca depusă

Majoritatea salariaţilor români sunt nemulţumiţi de banii pe care îi primesc pentru munca depusă

de Elena Stan    |    25 Iul 2011   •   09:31

Doar 25% dintre angajatii romani considera ca sunt bine platiti pentru activitatea desfasurata, in timp ce restul de 75% afirma ca sunt destul de multumiti de conditiile de la actualul loc de munca, reiese din studiul ''Calitatea ocuparii si angajarea cu salarii mici'', realizat de expertii Biroului pentru conservarea pietei muncii si a calitatii locurilor de munca, din cadrul Blocului National Sindical (BNS).

La nivel national, doar 70,51% dintre gospodarii pot afirma ca au venituri mai mari decat cosul minim de consum, estimat la 980 lei. Potrivit datelor oferite de Institutul National de Statistica (INS), 10 % dintre gospodarii au venituri totale mai mici de 520 lei, alte 10% se inscriu in intervalul de venituri 520-760 lei, iar un procent de 10% se incadreaza in intervalul 760-994 lei. Acest lucru inseamna ca 30% dintre gospodarii obtin lunar un venit mai mic de 980 lei.

In ceea ce priveste distributia pe tipuri de unitati angajatoare, din datele INS reiese ca 78 la suta dintre angajatii cu salarii mici lucreaza in intreprinderi cu capital privat, fata de numai 12,2 la suta la stat.

Cel mai mare procent al celor care lucreaza pe salarii mici este format din persoane care au absolvit scoli profesionale, complementare sau de ucenici, iar pe pozitiile urmatoare se afla absolventii de liceu si cei care au terminat doar invatamantul gimnazial. Aceasta nu inseamna insa ca persoanele care nu au absolvit nicio scoala sau care au efectuat doar scoala primara se situeaza intr-o alta categorie salariala, ci doar ca le este foarte greu sa isi gaseasca un serviciu. Din acest motiv, au nevoie aproape permanent de asistare sociala din partea statului.

Potrivit datelor INS, citate in sondaj, un numar de patru ani de scoala aduc un venit lunar de 396,62 lei, opt ani de scoala - 724,82 lei, 12 ani - 931,68, in timp ce 16 ani de studiu asigura un venit de 1.632,34 lei.

Printre variabilele care influenteaza nivelul salarial se numara si gradul de dezvoltare al unei regiuni. Astfel, cele mai mici salarii sunt in regiunea de nord-est a tarii, iar cele mai mari se inregistreaza in zona Bucuresti-Ilfov.

×