x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Marii exportatori de grâu afectați de condițiile meteo. Prețurile cresc la cel mai mare nivel din ultimii ani

Marii exportatori de grâu afectați de condițiile meteo. Prețurile cresc la cel mai mare nivel din ultimii ani

15 Aug 2021   •   22:00
Marii exportatori de grâu afectați de condițiile meteo. Prețurile cresc la cel mai mare nivel din ultimii ani

Prețurile grâului au crescut la cel mai mare nivel din ultimii ani din cauza pagubelor suferite de culturile din Rusia și Canada, cei doi mari exportatori, și de calitatea recoltei din UE, scrie Bloomberg.

Motivele se regăsesc în condițiile meteo extreme, precum seceta și canicula, care au afectat culturile de grâu din Canada în luna iulie. Cele din Rusia au fost lovite de temperaturile scăzute din timpul iernii. Departamentul Agriculturii al SUA a revizut în jod previziunile privind producțiile de grâu din cele două țări. Și recoltele din Statele Unite vor fi mai mici.

"Piaţa se îndreaptă acum spre un deficit global, ceea ce intensifică îngrijorările cu privire la inflaţie. Grâul este un produs alimentar esenţial", spune Carlos Mera, director de cercetare de la Rabobank.

Grâul stă la baza producerii mai multor alimente de bază, precum pâinea, pastele și cerealele, motiv pentru care va provoca foamete pentru populația vulnerabilă a globului. 

Cotaţiile futures la grâu au crescut cu 9,5%  la bursa de la Paris, în săptămâna trecută, ajungând la cel mai înalt nivel din 2012. 

"Consumatorii vor vedea costuri mai mari, nu este nicio îndoială. Preţul pe care îl plătim pentru grâu pe măsură ce cotaţiile futures cresc, se transmite imediat asupra preţului fâinii", a declarat vicepreşedintele firmei King Milling Co, James Doyle.

Cel mai mare exportator de grâu din ultimii ani a fost Rusia, însă producția afectată de condițiile meteo și de taxe, va determina cumpărătorii să aleagă UE și Ucraina.

În UE se estimează că producția de grâu va ajunge la 138,6 milioane de tone, în creștere comparativ cu 125,9 milioane de tone în 2020. Cu toate astea, inundațiile și canicula va afecta calitatea acestuia.

 

×
Subiecte în articol: grău