x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mediul de afaceri cere măsuri pentru protejarea economiei

Mediul de afaceri cere măsuri pentru protejarea economiei

de Adrian Stoica    |    26 Mar 2020   •   10:40
Mediul de afaceri cere măsuri pentru protejarea economiei
Sursa foto: Ingram Publishing/Getty Images/Ingram Publishing

Economia României este sub o presiune fără precedent, iar mediul de afaceri cere măsuri urgente şi ferme pentru protejarea economiei. Tot mai multe organizaţii patronale şi organizaţii sindicale cer guvernului adoptarea unui plan de măsuri bine articulate şi să evite deciziile economice pripite, pentru că ele vor avea un efect devastator.

 

Confederația Patronală Concordia, care reprezintă companii cu capital românesc și străin, reunite în cele mai puternice federații sectoriale, cere guvernului ca măsurile economice să nu fie pervertite de tentația populismului electoral. Membrii confederației cer autorităților să nu cadă în capcana unor decizii care pot afecta iremediabil sectoare critice ale economiei, se solicită într-un comunicat emis de reprezentanţii Concordia. Energia electrică, alimentarea cu gaze și apă, siguranța operatorilor de telefonie și soliditatea sistemului bancar nu trebuie puse la încercare, pentru că de fiecare dintre ele depinde sănătatea întregii economii. Fără o apreciere corectă a impactului unor astfel de măsuri, România riscă generarea unor probleme suplimentare, care se vor adăuga artificial presiunii și blocajelor existente, se precizează în comunicat.

Concordia cere autorităţilor să nu copieze ad litteram măsurile luate de guvernele altor state, ci să le adapteze la condiţiile României, pentru că altfel, aceste măsuri vor fi decontate cu toții mai târziu, cu costuri înzecite.

Stare de urgenţă, măsuri speciale

 

De asemenea, într-un apel către clasa politică lansat ieri, Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară - SINDALIMENTA cere responsabilitate din partea autorităţilor care, prin măsurile luate până acum, riscă să arunce ţara într-o prăpastie economică. SINDALIMENTA cere guvernului eliminarea taxelor şi impozitele societăţilor din industria alimentară pe o perioadă de şase luni, precum şi scutirea de la plata taxelor pe salariu pe aceeaşi perioadă pentru angajaţii din această industrie. “Astfel veniturile lor vor creşte, iar companiile îşi pot asigura forţa de muncă necesară productiei”, se precizează în comunicat. De asemenea, se mai solicită stoparea exporturilor de materie primă pentru industria alimentară şi încurajarea importurilor pentru acest sector. “Măsurile populiste și lipsa unei consultări reale cu mediul de afaceri nu vor face decât să amplifice criza, iar efectele vor fi greu de suportat de economie şi populaţie”, SINDALIMENTA.

 

×