x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum au sărăcit „milionarii lui Băsescu”

Cum au sărăcit „milionarii lui Băsescu”

de Cristian Anton    |    21 Mar 2017   •   10:11
Cum au sărăcit „milionarii lui Băsescu”
Sursa foto: VIOREL LAZARESCU/ROMPRES/

Ani la rând, s-au aflat printre cei mai bogaţi români. Au dobândit averile uriaşe, în principal, din contractele cu statul, beneficiind de susţinere politică la cel mai înalt nivel. Condamnările sau dosarele penale pentru corupţie i-au scos însă din topul bogătaşilor, ori le-au diminuat averea cu sute de milioane de euro. Fie că vorbim aici de Dorinel Umbrărescu, Nelu Iordache, Theodor Berna, Dumitru Bucşaru sau Costel Căşuneanu, toţi au fost plasaţi, într-un fel sau altul, în cercul de influenţă al unui fost preşedinte al României. Motiv pentru care au intrat în folclorul popular sub titulatura de “milionarii lui Băsescu”.

 

Primul “rege” detronat

Costel Căşuneanu a fost unul din primii “regi ai asfaltului”. În 2008, afaceristul băcăuan avea o avere de 500 de milioane de euro, iar firma sa, PA&CO International, primea majoritatea contractelor mari de infrastructură. În 2012, Căşuneanu a fost condamnat la patru ani de închisoare în dosarul lui Cătălin Voicu, dar afacerile sale se aflau déjà într-un picaj vertiginos. Potrivit datelor SEAP, PA&CO International a primit în perioada 2007- 2012 contracte publice în valoare de aproape 150 de milioane de euro. Între timp, firma a ieşit complet din circuitul public, cu pierderi şi datorii de zeci de milioane de euro. Costel Căşuneanu a abdicat astfel din postura de “rege al asfaltului” şi nu se mai regăseşte acum în topul bogaţilor.

Iordache, prăbuşire spectaculoasă

Nelu Iordache a experimentat una din cele mai spectaculoase prăbuşiri. În 2011, era cotat cu o avere de 150 de milioane de euro, în 2016 nu a mai prins Top 300. Firma sa, Romstrade SRL, a bătut toate recordurile: contracte de peste 1,3 miliarde de euro de la stat, pentru lucrări de infrastructură, în intervalul 2007- 2015. Arestarea lui Iordache, din decembrie 2012, precum şi trimiterea în judecată în mai multe dosare de corupţie, au dus însă la insolvenţa colosului Romstrade, cu datorii de 3,1 miliarde de lei, către 450 de creditori, la nivelul lunii septembrie 2016. Între timp, milionarul a pierdut şi Blue Air, companie aviatică preluată de foştii săi piloţi.

Berna, campionul contractelor

Theodor Berna a fost consilierul lui Traian Băsescu şi unul din “regii asfaltului” cu un succes fulminant. Companiile sale, Tehnologica Radion şi Teloxim Con, au primit de la stat contracte de 1,3 miliarde de euro până la arestarea lui Berna, în 2014, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. În 2011, fostul consilier al lui Băsescu avea o avere de 110 milioane de euro. În 2016, Berna se mai putea lăuda cu “doar” 20 de milioane de euro, dar firmele sale nu se mai regăsesc pe lista câştigătorilor de contracte publice de infrastructură.

Urdăreanu a dat şpagă, dar nu se lasă

Tiberiu Urdăreanu continuă să primească bani frumoşi de la stat, grupul de firme UTI parafând cu regularitate contracte importante cu instituţii strategice. De aici şi regresul aparent minor al averii sale, de la 100 de milioane de euro în 2011, la 80 de milioane de euro în 2016. UTI a încasat în ultimii ani peste 200 de milioane de euro de la stat, dar problemele penale ale patronului Urdăreanu, care a şi recunoscut la DNA că a dat şpagă pentru contractele sale din domeniul IT, nu l-au tras, încă, pe linie moartă.

Bucşaru, milionarul de carton

Dumitru Bucşaru este exemplul tipic de milionar de carton. În 2010, patronul defunctei campioane a României, Unirea Urziceni, avea o avere de 80 de milioane de euro. Azi, nu mai apare în nici un top al bogătaşilor, iar afacerile sale s-au prăbuşit complet. Considerat un apropiat al lui Traian Băsescu, Bucşaru a fost arestat în 2015 într-un dosar de bancrută frauduloasă, după ce a ţepuit CEC Bank cu 30 de milioane de euro, bani din care a ridicat complexul rezidenţial Green City. De-a lungul timpului, a beneficiat de mai multe contracte cu statul, în special cu Ministerul Transporturilor.

Umbrărescu, “regele” orientat

Dorinel Umbrărescu, unul dintre cei pentru care s-a inventat termenul de “rege al asfaltului”, a fost unul din cei mai orientaţi milionari din anturajul lui Băsescu. În anii săi de glorie, afaceristul băcăuan avea o avere de 400 de milioane de euro, acum mai are “numai” 250 de milioane, dar firmele sale au renunţat complet la contractele cu statul. Companiile sale, Tehostrade şi UMB Spedition, au primit, în perioada 2007- 2013, contracte de peste 1,1 miliarde de euro pentru construcţii de drumuri. Umbrărescu a văzut însă cum tot pică de lângă el şi alţi “regi”, motiv pentru care a decis brusc, în 2015, să abandoneze total afacerile cu statul.   

×
Subiecte în articol: dorinel umbrarescu