x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministrul Economiei anunță desființarea altor două posturi de administratori speciali

Ministrul Economiei anunță desființarea altor două posturi de administratori speciali

28 Iul 2021   •   11:20
Ministrul Economiei anunță desființarea altor două posturi de administratori speciali

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, anunță eliberarea din funcție a administratorilor speciali pentru privatizare de la Tohan și Carfil.

„În teorie, acești administratori speciali ar fi trebuit să pregătească companiile de stat pentru privatizare. În practică, nu fac nimic. Dimpotrivă, își iau bani atât timp cât compania nu este privatizată. Tohan și Carfil sunt două companii de stat care au astfel de administratori „speciali”. Salariile lor erau de 8.962 de lei și 9.000 de lei pe lună.

De unde bani? Din banii companiilor, care mai departe fac pierderi și generează datorii la stat. Datorii care sunt șterse periodic. Deci, din banii noștri, ai contribuabililor.

Cât de utili au fost acești administratori speciali pentru aceste două companii?
Tohan SA este pe pierderi. În 2020 a avut pierdere de 3.6 milioane de lei. Și are datorii la stat de peste 30 de milioane de lei.

Carfil SA este și ea pe pierderi, 11 milioane de lei în 2020 și are datorii de peste 15 milioane de lei, tot la stat.

La un moment dat va trebui să ne oprim cu toate sinecurile și toate categoriile „speciale”, spune ministrul într-o postare pe Facebook.

Anunțul vine după cel asemănător, făcut de ministru marți, în care anunța eliberarea din funcție a administratorilor speciali de la trei companii de stat: Băița SA, Uzina Mecanică Plopeni și Uzina Mecanică București.

Administratorul special pentru privatizare, funcție apărută în 2002, trebuia să aibă grijă de aceste companii și să le pregătească pentru privatizare. „În practică, niște oameni și-au luat bani în fiecare lună, nefăcând aproape nimic timp de ani de zile.

De ce nu au făcut nimic? Pentru că ei își au salariu atât timp cât nu se privatizează compania. Deci de ce s-ar fi grăbit? 19 ani mai târziu, companiile nu sunt nici privatizate și arată și dezastruos”, a explicat marți ministrul Năsui.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Claudiu Năsui