x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministrul Fondurilor Europene vrea să investească în resursa umană

Ministrul Fondurilor Europene vrea să investească în resursa umană

26 Noi 2019   •   20:32
Ministrul Fondurilor Europene vrea să investească în resursa umană
Sursa foto: Lucian Alecu

Marți, 26 noiembrie 2019, a avut loc, la Sinaia, Comitetul de Monitorizare pentru POCU, în prezența ministrului Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș și a reprezentanților Comisiei Europene, precum și a tuturor actorilor relevanți în procesul de implementare a Programului Operaţional Capital Uman 2014 – 20120 (POCU).

 

„Trebuie să ne îndreptăm atenția asupra resursei umane, pentru că viitorul nostru depinde de modul în care vom ști să investim banii europeni pentru dezvoltarea acestei resurse. În cadrul discuțiilor de astăzi, îmi doresc să depășim elementele formale și să găsim împreună cele mai adecvate căi de acțiune pentru a sprijini beneficiarii în implementarea proiectelor finanțate. Sprijinind beneficiarii, Programul Capital Uman își va dovedi cu adevărat eficiența și va răspunde obiectivelor pentru care a fost creat”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş, în debutul reuniunii Comitetului de Monitorizare pentru POCU.

 

Din perspectiva evoluției Programului, o amplă prezentare a fost făcută de Vladimir Rovințescu, director general AM POCU și preşedintele Comitetului de Monitorizare, care a arătat faptul că, în acest an, POCU a declarat la Comisia Europeană toate cheltuielile curente. Referitor la stadiul implementării Programului pe care îl coordonează, Rovințescu a expus situația la zi, astfel: 118 apeluri de proiecte lansate; 4,86 miliarde euro valoarea apelurilor lansate; 1.287 contracte de finanţare semnate; 3,95 miliarde euro valoarea contractelor de finanțare semnate și 1,32 miliarde euro valoarea plăţilor efectuate către beneficiarii POCU.

 

Preşedintele CM POCU le-a reamintit celor prezenţi faptul că, până la finalul lunii octombrie , Autoritatea de Management pentru POCU a declarat către Autoritatea de Control şi Plată suma de 378 milioane euro, urmând ca, la începutul lunii viitoare aplicația de plată să fie transmisă, spre decontare, Comisiei Europene. Ca urmare a acestui demers, a fost eliminat riscul de dezangajare privind acest Program Operațional.

 

După prezentarea Raportului Grupului Tehnic de Lucru pentru accelerarea implementării Axelor Prioritare aferente Programului, reprezentanții AM POCU au făcut o radiografie detaliată asupra progreselor înregistrate de la ultimul Comitet de Monitorizare. A fost prezentată, de asemenea, situaţia autorizării cererilor de rambursare atât la nivelul Organismelor Intermediare, cât şi al Autorităţii de Management.

 

În cadrul CM POCU au fost prezentate, de asemenea, progresele din perspectiva comunicării Programului Operațional Capital Uman, pe parcursul acestui an. Comisia Europeană a fost reprezentată la CM POCU de Dna. Sandrine de Buggenom, şefa Unităţii Geografice pentru România şi Bulgaria, DG Employment. În agenda reuniunii CM POCU figurează, totodată, vizitarea unor proiecte-exemple de bune practici finanțate prin programul Operațional Capital Uman în județul Prahova.

 

Ce este comitetul de monitorizare

Comitetul de monitorizare (CM) este structura partenerială care contribuie la buna gestionare a unui Program Operațional. Este format din reprezentanți ai autorităților cu atribuții în gestionarea fondurilor europene și ai partenerilor. CM se reunește cel puțin o dată pe an, cu scopul de a analiza implementarea și progresele înregistrate, fiind, în același timp, entitatea consultată cu privire la orice modificare a Programului propusă de Autoritatea de Management.

 

POCU - Programul Operaţional Capital Uman

Programul Operaţional Capital Uman (POCU) stabilește prioritățile de investiții, obiectivele specifice și acțiunile asumate de România în domeniul resurselor umane. POCU continuă investițiile realizate prin Fondul Social European în perioada 2007 – 2013. Cu o alocare de 4,3 miliarde euro, POCU 2014-2020 finanţează proiecte ce vizează intervenţii integrate în domeniul ocupării forţei de muncă, incluziunii sociale și educaţiei, contribuind la reducerea disparităţilor de dezvoltare economică şi socială dintre România şi Statele Membre ale Uniunii Europene.

 

×
Subiecte în articol: Ioan Marcel Boloș