x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nazare: Din suma vehiculată de 12 miliarde, șapte miliarde de lei sunt fonduri europene

Nazare: Din suma vehiculată de 12 miliarde, șapte miliarde de lei sunt fonduri europene

12 Iul 2021   •   13:31
Nazare: Din suma vehiculată de 12 miliarde, șapte miliarde de lei sunt fonduri europene
Sursa foto: Hepta

Din suma vehiculată, care ar rămâne neutilizată la luna iunie, trebuie ținut cont de faptul că șapte miliarde lei sunt fonduri europene, afirmă fostul ministru de Finanțele, Alexandru Nazare, după ce premierul Florin Cîțu a afirmat că a identificat 12 miliarde la ministere.

„În analiza execuției la luna mai, transmisă premierului, evidențiam un necesar de 13 miliarde lei pe partea de cheltuieli. Aceste cheltuieli trebuie obligatoriu acoperite până la sfârșitul anului, din care cel mai mare cuantum vizează domeniul sănătății. Veniturile sunt în creștere cu 23% față de aceeași perioada a anului trecut, însă, indiferent de cât de optimist este scenariul economic, creșterea veniturilor nu egalează acest necesar de cheltuieli. În respectiva analiză atrăgeam atenția că este imperativ să facem economiii, iar eventuale alocări pentru proiecte noi pot determina o creștere a deficitului asumat”, scrie pe Facebook Alexandru Nazare.

El precizează că din suma vehiculată de 12 miliarde, care ar rămâne neutilizată la luna iunie, trebuie ținut cont de faptul că 7 miliarde lei sunt fonduri europene.

„Această suma nu poate fi considerată sub nici o formă economisită, dacă vrem să ajungem la prognoza de absorbție pentru 2021. În acest sens, este evident și o formă de respect față de primari să facem bine calculele, înainte să discutăm despre o suma sau altă destinată programelor de investiții, de altfel atât de necesare. Rectificarea bugetară se elaborează de către Ministerul Finanțelor pe baza analizei gradului de încasarea a veniturilor și a gradului de execuție a cheltuielilor pe primele 6 luni ale anului bugetar, precum și a propunerilor ordonatorilor principali de credite și a actelor normative în vigoare. Această se aprobă în Guvern, însă principiile ei pot fi prezentate în forurile de decizie ale partidului, pentru că modul în care rectificarea este întocmită poate antrena consecințe economice și politice importante, prin modificarea parametrilor angajați de România în relație cu Comisia Europeană și partenerii internaționali”, conchide fostul ministru de Finanțe.

Premierul Florin Cîțu a anunțat joi că a transmis la Palatul Cotroceni propunerea de revocare a lui Nazare: „După încă o discuție cu membrii coaliției, am transmis președintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a domnului Alexandru Nazare din funcția de ministru al Finanțelor”.

„Domnul ministru a avut posibilitatea să își dea demisia, a preferat să fie revocat. Toți liderii coaliției au fost informați de marți după-amiaza”, a precizat Florin Cîțu.

Acesta a vorbit și despre motivele care au stat la baza acestei decizii. „În ceea ce privește motivele, am făcut o evaluare la șase luni de zile, sunt mai multe lucruri, dar pe scurt cele mai întârziate proiecte sunt la Ministerul Finanțelor”, a spus premierul, care a adăugat că este vorba de proiecte importante pentru atragerea fondurilor europene și eliminarea evaziunii fiscale.

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul de revocare din funcția de ministru de Finanțe a lui Alexandru Nazare.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Alexandru Nazare