x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul se prăgăteşte să dea ochii cu FMI

Guvernul se prăgăteşte să dea ochii cu FMI

de Daniela Ivan    |    14 Ian 2013   •   18:59
Guvernul se prăgăteşte să dea ochii cu FMI
Sursa foto: Alexandra Pandrea/Intact Images
Liviu Voinea speră ca în prima săptămână a misiunii cu Fondul Monetar să fie încheiate discuţiile pe buget
Misiunea comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a început astăzi a şaptea şi a opta evaluare a acordului Stand By cu România. În cadrul vizitei, programată să se deruleze până pe 29 ianuarie, vor fi analizate subiecte precum evoluţiile recente ale economiei româneşti şi bugetul pe 2013, inclusiv indexarea pensiilor cu 4%.

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit ieri cu toţi miniştrii care vor avea de discutat cu delegaţia FMI pentru a se asigura că negocierile vor merge aşa cum au plănuit.
“Vicepremierul, dl Chiţoiu, este împuternicit categoric să conducă toate negocierile alături de Liviu Voinea (ministrul delegat pentru buget – n.r.) şi de fiecare ministru în parte. Dar astăzi ne împărţim fişele de negociere”, a declarat Ponta.

Pe de altă parte, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat recent la un post tv că speră ca în prima săptămână a misiunii să fie încheiate discuţiile pe buget, astfel încât acesta să fie trimis în Parlament. “Bugetul intenţionăm să îl adoptăm în săptămâna 21-25 ianuarie în Guvern şi să îl trimitem în Parlament”, a spus Voinea. Acesta a adăugat că bugetul pentru 2013 nu este unul de austeritate, ci este un buget de dezvoltare.

Companiile de stat – cuiul lui Pepelea
Ministrul delegat pentru buget a precizat că o zonă distinctă a discuţiilor cu FMI va fi cea de reforme structurale, “unde vor fi făcute comparaţii cu ceea ce ne-am angajat în septembrie, când am intrat în boardul Fondului cu angajamentele de atunci”.
“Cred că acum noul Guvern va accelera reformele structurale şi e foarte important să facă asta”, a precizat Voinea. Acesta a mai adăugat că reformele structurale sunt necesare pentru că ne ajută la creştere economică, pentru că altfel rămânem prizonierii unor grupuri de interese care controlează anumite companii. ŞiI preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a declarat că punctul cel mai fierbinte al negocierilor va fi în zona companiilor de stat. “Aici am avut angajamente foarte clare, amânate de câteva ori. Nu am îndeplinit mai nimic din ceea ce ne-am angajat, în ceea ce priveşte managementul privat la companiile de stat şi în ceea ce priveşte listarea acestora pe bursă. Prin urmare, cred că aici va fi discuţia cea mai delicată, într-un context în care reforma companiilor de stat a fost un punct-cheie din acordul în care ne aflăm”, a spus Ionuţ Dumitru.

Nevoia de bani
Guvernul are nevoie de continuarea relaţiilor cu FMI, pentru că are un necesar brut de finanţare de 14,9 miliarde de euro pentru acest an, influenţat şi de plăţile către FMI în contul împrumutului primit în perioada 2009-2011, în timpul crizei financiare. Necesarul brut de finanţare este echivalent cu 10,1% din PIB, potrivit agenţiei de rating Fitch. Plăţile României către FMI vor totaliza 4,8 miliarde de euro în acest an, din care doar un miliard de euro de către Guvern. Restul de 3,8 miliarde de euro sunt fonduri datorate FMI de către Banca Naţională a României (BNR). Suma datorată de banca centrală nu este inclusă în necesarul brut de finanţare al Guvernului. “Fitch nu se aşteaptă ca (...) BNR să întâmpine probleme la serviciul acestor împrumuturi”, se arată în raportul agenţiei.

Pensiile se indexează din ianuarie

Premierul Victor Ponta a declarat că pensiile vor fi indexate din luna ianuarie, diferenţa de bani urmând a fi dată cel mai probabil în luna februarie a acestui an.
“Am avut o discuţie astăzi cu dl ministru Voinea. Taloanele pentru ianuarie sunt tipărite deja din decembrie, însă cele pentru februarie se tipăresc acum, la sfârşitul lunii. Ideea este ca miercuri, în şedinţa de guvern, să-mi prezinte şi o notă şi, dacă e cazul, şi un proiect de ordonanţă de urgenţă, pentru că luni probabil că va veni Parlamentul, putem deja emite ordonanţe de urgenţă – sunt cele cinci zile prevăzute de Constituţie –, în aşa fel încât indexarea pensiilor, indexare care oricum are loc de la 1 ianuarie, să poată fi plătită la începutul lui februarie”, a explicat Ponta.

×
Subiecte în articol: FMI acord fmi