x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Număr record de reclamaţii în 2019

Număr record de reclamaţii în 2019

de Adrian Stoica    |    16 Apr 2020   •   10:29
Număr record de reclamaţii în 2019
Sursa foto: absolut_100/Getty Images/iStockphoto
Anul 2019 a consemnat a explozie a numărului de reclamaţii primite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Faţă de cele 11.859 înregistrate în 2018, când responsabil cu acest sector era prim-vicepreşedintele Ovidiu Wlassopol, sub mandatul noii echipe de conducere interimară, în fruntea căreia se aflau Leonardo Badea, între timp recompensat cu un post de viceguvernator la BNR, şi Doina Dascălu, fina fostului preşedinte ASF, Dan Radu Ruşanu, anul trecut s-au înregistrat 26.911 de reclamaţii. Un număr record în istoria instituţiei, iar 95% din ele au vizat sectorul asigurări-reasigurări.
 
Cele mai multe reclamaţii au avut ca obiect nerespectarea legislaţiei şi a condiţiilor contractante de către asigurători, precum şi neplata sau plata parţială a despăgubirilor. În acest context, COTAR, una dintre organizațiile reprezentative ale transporturilor, a lansat o serie de acuzaţii grave la adresa conducerii ASF, pe care o acuză că a mistificat datele privind piața asigurărilor. “Au trecut 8 luni de când ASF are o nouă echipă de conducere interimară, iar rezultatele vorbesc de la sine”, arată COTAR într-un comunicat.
 
Societatea pe numele căreia a fost înregistrat cel mai mare număr de reclamaţii în 2019 a fost Euroins.
Întrebări care aşteaptă răspuns
ASF a comunicat, pe 9 aprilie 2020, că firmele de asigurări au achitat dosarele de daună în trimestrul IV, într-un termen mediu de 16,39 de zile/dosar de daună. Informațiile prezentate de ASF nu se potrivesc însă cu realitatea din piaţă, susţin reprezentanţii COTAR. “Practic, asigurătorii au achitat jumătate din dosarele de daună, în 6 luni (octombrie 2019 – martie 2020). Cum explică ASF faptul că asigurătorilor le ia 6 luni ca să achite doar jumătate din numărul dosarelor de daună? De ce nu a fost achitată cealaltă jumătate până la data raportărilor? Ce sancțiuni au primit companiile de asigurări pentru asta? De ce lipsesc din acest raport informații relevante, legate de procentul dosarelor de daună achitate integral de către piața așa-zis supravegheată? Vă este rușine să recunoașteți public faptul că sub 20% din dosarele de daună sunt achitate integral de către asiguratori?”, sunt întrebările la care reprezentanţii COTAR aşteaptă răspuns de la ASF.
 
 
 

×