x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oamenii de afaceri i-au făcut Guvernului noua agendă

Oamenii de afaceri i-au făcut Guvernului noua agendă

de Adrian Stoica    |    Daniela Ivan    |    06 Noi 2015   •   09:34
Oamenii de afaceri i-au făcut Guvernului noua agendă
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Reprezentanţii mediului de afaceri au aşteptări foarte bine definite de la viitorul Guvern. Toţi cer, la unison, continuarea politicii de relaxare fiscală, reforma şi întărirea structurilor ANAF, iar cultul şpăgii în instituţiile statului să dispară. O altă prioritate a noului Executiv ar trebui să fie deblocarea investiţiilor în infrastructură, pentru că lipsa acestora a făcut ca multe companii străine să ocolească România.
Schimbarea Guvernului nu ar trebui să pună în pericol lucrurile bune făcute de Cabinetul Ponta, dar ar fi bine ca viitoarele proiecte de reformă să fie subsu¬mate unui proiect de ţară care să-şi asume, pe termen lung, câteva ţinte.
Potrivit lui Cristian Pârvan, secretarul executiv al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), acest proiect de ţară ar trebui să înceapă cu o strategie energetică, pentru că este un sector vital economiei.
Pe de altă parte, firmele mici şi mijlocii consideră că cel mai important este ca noul Guvern să-şi achite facturile restante către mediul de afaceri şi să deblocheze investiţiile publice fără de care nu poate exista dezvoltare. „Primul lucru care trebuie să-l facă este să dea drumul la bani, la finanţări şi statul să nu mai aibă facturi neplătite către mediul privat. Dacă nu vor face asta, or să bage în faliment zeci de mii de firme”, spune Liviu Rogojinaru, vice¬preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi M i j l o c i i d i n R o m â n i a (CNIPMMR). Acesta a mai precizat că noul Executiv trebuie să ia măsuri ferme pentru a stopa furtul calificat din insti¬tuţiile statului, şpăgile pentru avize și autorizații, licitaţii trucate etc. Pe de altă parte, patronii agenţiilor de turism se declară mulţumiţi de ceea ce a făcut Guvernul Ponta pentru acest sector. Însă, şi pentru noul Guvern au mai rămas multe lucruri de făcut. De exemplu, poate să ajute firmele din turism să beneficieze de o cotă de TVA de 9% pentru comis¬ionul pe care-l iau pentru serviciile turistice.

„Legea voucherelor de vacanţă şi TVA de 9% la masă sau la all inclusive sunt două măsuri care conduc la creşterea vânzărilor în turismul românesc”.
Alin Burcea, prim-vicepreşedinte ANAT

Licitaţiile să fie transparente
Trei măsuri importante aşteaptă antreprenorii de la viitorul Guvern. Achiziţii şi licitaţii transparente, sprijinirea capitalului românesc şi facilităţi pentru cei care şcolesc muncitori pentru construcţii.

Guvernul Ponta a lucrat la un set de legi privind achiziţiile publice care trebuie finalizat, dar şi îmbunătăţit, spun constructorii. „Practicile care sunt folosite acum duc la blocarea unor proiecte, la întârzieri sau la decizii greșite. Licitaţiile sunt câştigate de firme care nu au nimic în comun cu constructorii”, spune Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii. Constructorii mai vor încurajarea capitalului românesc pentru că firmele autohtone au devenit extrem de necompetitive, neavând acces la credite de lucru de la bănci.
Noul Executiv trebuie să dea drumul la inves¬tiţii, să se mişte banii în economie, pentru că banii sunt pentru afaceri ca sângele în orga¬nism. Bugetul pe 2016 să prevadă sume impor¬tante pentru infrastructură.
Liviu Rogojinaru, vicepreşedinte CNIPMMR
Irigaţiile aşteaptă miliardul
Toată lumea este de acord că în România agricultura trebuie să devină un sector prioritar, dar pentru aceasta s-au făcut prea puţine lucruri. Fostul Guvern a promis multe, a întocmit proiecte şi cam atât.
Pentru o agricultură depen¬dentă aproape în totalitate de condiţiile climaterice, refacerea sistemului de irigaţii trebuie să devină prioritatea numărul zero a viitorului cabinet. „Chiar dacă investi¬ţiile sunt foarte mari, aproximativ un miliard de euro, avem nevoie cât mai repede de acest sistem de irigaţii dacă vrem o agricultură competitivă”, susţine Aurel Popescu, preşedin¬tele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie (ROMPAN). De asemenea, viitorul Guvern trebuie să păstreze actuala cotă de TVA (9%) la alimente, pentru că aceasta a fost una dintre cele mai bune măsuri luate în ultimii ani, iar impactul pozitiv atât asupra consumului, cât și asupra înca-sărilor bugetare s-a văzut imediat, a mai precizat acesta. De aceeaşi părere este şi Dragoş Frumosu, preşe¬dintele sindicatelor din indus¬tria alimentară, adăugând însă că pe lista de priorităţi ar trebui să fie incluse şi investiţiile de mediu care deocamdată lipsesc.

Radu Timiş, patronul grupului de firme Cris Tim, crede că România are nevoie de infrastructură pentru a se lega de Europa, iar acest lucru s-ar rezolva printr-un parteneriat public-privat.
Alin Burcea, Paralela 45, spune că politica ANAF de creştere a încasărilor trebuie continuată. „Este prima dată în istoria noastră de 25 de ani când reducerea TVA-ului procentual duce la creşterea încasărilor. Drumul era bun, trebuie continuat”.
 

×