x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie OMV Petrom, profit net de aproape 2 miliarde de lei

OMV Petrom, profit net de aproape 2 miliarde de lei

de Adrian Stoica    |    01 Aug 2019   •   08:47
OMV Petrom, profit net de aproape 2 miliarde de lei

OMV Petrom a raportat în primul semestru al anului un profit net 1,975 miliarde de lei în creştere cu 53% comparativ cu perioada similară a anului trecut când acesta a fost de 1,288 miliarde de lei. În schimb investiţiile, în valoare de 1,713 miliarde de lei au scăzut cu 19% faţă de cele 2,102 miliarde de lei realizate în primele şase luni ale anului trecut. Pentru întregul an, OMV Petrom estimează investiţii de patru miliarde de lei.

 

Profitul net pe acţiune, după prima jumătate a anului, este de 0,0349 lei, faţă de 0,0227 în S1 2018. După primele şase luni din 2019, OMV Petrom are 12.767 salariaţi, în scădere de la 13.421 în perioada similară a anului trecut. Potrivit companiei, cererea de produse petroliere se estimează a fi peste nivelul înregistrat în 2018, iar cererea de gaze naturale şi electricitate se estimează că va fi relativ similară comparativ cu 2018.

Cadrul legislativ încă blochează investiţiile în Marea Neagră

În ceea ce priveşte mediul fiscal şi de reglementare, grupul petrolier susţine că "un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea investiţiilor noastre viitoare, atât onshore, cât şi offshore". "Valoarea investiţiilor (inclusiv lucrările de explorare şi evaluare capitalizate) este în prezent estimată la aproximativ 4 miliarde de lei (revizuită în sus de la 3,7 miliarde de lei). Din această sumă, aproximativ 75% va fi direcţionată în Upstream. În Neptun Deep mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagra dezvoltate şi suntem în dialog cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat", spun reprezentanţii companiei. La sfârşitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă nr. 19, care a modificat Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/2018, în urma consultărilor cu jucătorii din piaţă, acest lucru fiind apreciat ca un pas înainte în direcţia revenirii la o piaţă liberalizată a gazelor naturale. Oficialii OMV Petrom estimează  că impactul net al acestor măsuri asupra rezultatului din exploatare al grupului  pentru 2019 este de aproximativ 40 milioane de euro. De asemenea, pe data de 10 mai, metodologia de calcul a preţului de referinţă pentru redevenţa la ţiţei a fost modificată, iar preţul de referinţă este acum legat de cotaţia Brent", spun reprezentanţii companiei.

 

Grupul planifică forarea a aproximativ 100 de sonde noi şi sidetrack-uri şi menţinerea unui nivel constant al reparaţiilor capitale faţă de anul anterior, în timp ce investiţiile de explorare sunt estimate la circa 400 de milioane de lei în acest an.

 

Potrivit OMV Petrom, cererea de produse petroliere se estimează că fi în acest an peste nivelul înregistrat în 2018, iar cea de gaze naturale şi electricitate va fi relativ similară comparativ cu 2018.

×
Subiecte în articol: omv petrom