x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ONU înrăutăţeşte estimarea pentru recolta mondială de cereale din acest an

ONU înrăutăţeşte estimarea pentru recolta mondială de cereale din acest an

de Mediafax    |    06 Sep 2012   •   12:26
ONU înrăutăţeşte estimarea pentru recolta mondială de cereale din acest an

Organizatia pentru agricultura si alimentatie a ONU a redus estimarea privind recolta de cereale din acest an la 2.295 milioane de tone, de la 2.396 milioane de tone cat anticipa in iulie, din cauza impactului secetei severe din Statele Unite, potrivit AFP.

Recolta estimata pentru acest an este cu 2% mai mica decat cea de anul trecut.

Cererea de cereale la nivel global este estimata de asemenea in declin cu 2% pentru anul 2012/2013, la 2,317 milioane de tone, ca urmare a preturilor mai ridicate, a adaugat agentia.

Recolta insuficienta pentru a acoperi cererea va conduce la utilizarea stocurilor intr-un grad mai ridicat decat se anticipa anterior. Astfel, agentia ONU estimeaza stocuri de cereale de 503 milioane de tone pentru 2013, cu 6% mai putin decat estima in iulie.

Recolta de porumb este asteptata sa coboare cu 20 de milioane de tone in acest an, la 864 milioane de tone, dupa ce Statele Unite au fost lovite de cea mai grava seceta din ultimii 60 de ani.

Pentru grau, organizatia anticipeaza o scadere de 2%, 15 milioane de tone, la 663 milioane de tone, in pofida recoltei mai mari din SUA si a estimarilor pentru cantitati record in India si China. In Federatia Rusa, recolta de grau va inregistra o scadere de 29%, iar in Kazahstan si Ucraina de 47%, respectiv 37%.

Indicele preturilor alimentelor calculat de agentia ONU a stagnat in august la 213 puncte. Chiar daca indicele ramane sub nivelul record de 238 de puncte inregistrat in februarie, este inca apropiat de nivelul din timpul crizei alimentare din 2008.

×