x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oros: Am alocat 850 de milioane de lei pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă

Oros: Am alocat 850 de milioane de lei pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă

22 Aug 2020   •   14:59
Oros: Am alocat 850 de milioane de lei pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministrul Agriculturiio, Adrian Oros, a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că au fost alocați 850 de milioane de lei pentru sprijinirea fermelor afectate de seceta din acest an.

Ministrul Agriculturiio, Adrian Oros, a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că banii pentru despăgubiri au fost alocați la rectificarea bugetară.

„Legat de despăgubiri, la rectificarea de buget, Ministerul Agriculturii a primit cea mai mare alocare. Peste 3,4 miliarde lei au fost distribuiți către Ministerul Agriculturii, banii care ne sunt suficienți ca să facem trei lucruri: să ne continuăm activitatea și toate programele aflate în desfășurare, să oferim despăgubirile pentru secetă, unde am alocat 850 de milioane de lei, să plătim avansul la subvențiile din campania 2020 și vrem să facem acest lucru mai devreme. În mod tradițional avansul se plătea începând din 16 octombrie. Noi anul acesta o să plătim aceste avansuri mai devreme”, a declarat Adrian Oros.

Potrivit acestuia, vor fi acordate compensații și către sectorul zootehnic, care a fost indirect afectat de secetă, dar și de evoluția pandemiei.

„Pentru sectorul ovine, unde vom utiliza bani europeni, aproximativ 65 de milioane de euro și 35 de milioane lei bani de la bugetul național, pentru sectorul de creștere a porcului, unde am alocat 119 milioane de lei, pentru sectorul de pasăre - 109 milioane lei și pentru apicultori - 50 de milioane de lei, aproximativ 25 de lei pe familie de albine”, a spus ministrul.

El a spus că, din cele 33 de miliarde pe care România le are la dispoziție prin programul național de reziliență, peste 6 miliarde vor fi dirijate către Ministerul Agriculturii pe două mari proiecte.

„Primul se referă o strategie de gestionare a apei: tot ceea ce înseamnă sistem național de irigații, de desecare – drenaj, de combatere a eroziunii solului, de prevenire a deșertificării, dar și de sistem antigrindină și creșterea precipitațiilor, astfel încât, în scurt timp, agricultura românească să nu mai fie una meteo - dependentă și să avem posibilitatea ca în anii în care precipitațiile nu sunt corespunzătoare totuși să avem producții bune, iar fermierii și agricultura economia românească în general să nu fie afectată. Celălalt proiect care va fi finanțat tot din acest program de creștere a rezilienței constă în crearea unei rețele naționale de colectare, depozitare și distribuție a produselor românești”, a mai spus Adrian Oros.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Adrian Oros seceta fermieri despagubire