x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie (P) Magiunul de Topoloveni, echivalentul vinurilor „terroir”

(P) Magiunul de Topoloveni, echivalentul vinurilor „terroir”

de Diana Scarlat    |    29 Iul 2021   •   08:07
(P) Magiunul de Topoloveni, echivalentul vinurilor „terroir”

Terroir este un termen preluat din limba franceză (terre = pământ), derivat din latinescul „terratorium”, cu aceeași semnificație. Este un concept istoric și cultural, iar vinul astfel definit este profund legat de loc, de aspectele naturale, dar și culturale, alegerea fiind făcută de oenolog – specialistul care creează vinurile, care contribuie la trăsăturile, gustul și calitatea vinului. La fel se fac și celebrul Magiun de Topoloveni, dar și dulcețurile produse de același brand. Bibiana Stanciulov, „mama” Magiunului de Topoloveni, a pariat, de la început, pe succesul produselor bazate pe producția locală de fructe proaspete, pe rețetele tradiționale, fără zahăr, adăugând un brevet de invenție de îndulcire cu sirop de fructe.

 

Principiul promovat intens de Comisia Europeană, prin Politica Agricolă Comună, „De la fermă la furculiță”, este foarte aproape de producția Magiunului de Topoloveni și a dulcețurilor pe bază de fructe proaspete și sirop de mere. În plus, proiectele Topoloveni promovează agricultura românească și zona pe care a transformat-o în brand, prin rețetele tradiționale de magiun de prune, fără zahăr, pe care îl iubesc deja atât românii, cât și străinii. Rețeta celebrului magiun este culeasă din folclor, fiind veche de peste 100 de ani, de când străbunicii noștri nu făceau magiunul cu adaos de zahăr. Tehnologia de producție a fost adaptată pentru cantități mari. Magiunul, dulcețurile, gemurile tradiționale și alte conserve cu rețete foarte vechi se fac la fabrica Topoloveni fără adaos de zahăr și fără conservanți, cu fructe și legume proaspete, luate direct de la producătorii locali.

Un deceniu cu Indicaţie Geografică Europeană

Pe 7 aprilie 2011 a fost semnată decizia de înregistrare şi de protecţie pe întreg teritoriul UE a primului produs cu Indicaţie Geografică Europeană din România: Magiunul de prune Topoloveni. Sonimpex Topoloveni este societatea care a reuşit să scoată din anonimat dulcele sănătos, cu o reţetă autentică, unică şi tradiţională, de la începutul secolului trecut. În afară de Magiunul de prune, brandul produce și Magiunul de struguri, după o rețetă din Oltenia, poate la fel de veche precum cea de prune. „Eu am copilărit cu acest magiun. În Oltenia, strugurii erau baza pentru magiun, nu prunele”, explică Bibiana Stanciulov, CEO Sonimpex Topoloveni SRL. Mult timp, Sonimpex Topoloveni a fost singurul procesator din industria alimentară din România care a reprezentat ţara noastră pe harta gastronomică a Uniunii Europene cu un aliment certificat conform unei scheme       de calitate, protejată conform Regulamentului Comisiei Europene nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare. În primii cinci ani de la primirea certificatului de Indicaţie Geografică Protejată, Magiunul de prune Topoloveni a ajuns pe pieţele din Norvegia, Elveţia, Rusia, Orientul Mijlociu şi America de Nord. Recunoaşterea internaţională a Magiunului din prune Topoloveni a fost obţinută prin cele două stele de aur Michelin, din maximum trei, la International Taste and Quality Institute din Bruxelles, premierea cu medalia Great Taste în Marea Britanie şi calitatea de Furnizor al Casei Regale a României. Calităţile excepţionale ale Magiunului de prune Topoloveni i-au adus numeroase alte recunoaşteri: certificat Kashrut, certificat Halal şi o recomandare din partea Institutului Naţional de Diabet N.C. Paulescu, prin care se arată că magiunul de prune Topoloveni este bun și pentru bolnavii de diabet, respectând indicaţiile medicului curant.

Apreciate pentru sănătate, fără zahăr, fără conservanți

Brandul românesc Topoloveni a urcat deja în topul preferințelor tuturor amatorilor de produse sănătoase și a primit, din 2019, mențiunea de Sănătate – fără zahăr adăugat, din partea Ministerului Sănătății din România. Brandul este renumit pentru produsele naturale, precum magiunurile de prune, de struguri, de mere și de dovleac, dar și pentru dulcețurile fără zahăr. „Am înlocuit siropul de zahăr cu sirop natural de măr, rețetă înregistrată ca brevet internațional. Avem foarte multe tipuri de dulceață, printre care cele de dovleac, de ardei iute, de momordică, de topinambur și de lavandă. Din cea de lavandă se poate face sirop, care se poate combina cu apă minerală plată sau carbogazoasă”, explică Bibiana Stanciulov. Magiunul de Topoloveni este promovat în continuare prin proiecte cu finanțare din fonduri europene, în România, Grecia, Vietnam, Dubai, SUA, Japonia și Brazilia. În Vietnam deja este magiunul de prune de anul trecut, din luna decembrie. Consumatorii din mai multe țări pot afla cum se prepară aceste conserve tradiționale și le pot încerca la evenimentele unde se pot face degustări. Vietnamezii au primit cu foarte multă încântare magiunul românesc, pentru că cei mai mulți caută produse fără zahăr și fără conservanți. Promovarea se va face până în anul 2023, prin aceste proiecte.

 

În iunie 2011, Bibiana Stanciulov, CEO Sonimpex Topoloveni SRL, a primit primul titlu de cetățean de onoare al orașului Topoloveni de după Revoluție, pentru meritul deosebit de a obține Indicația Geografică Protejată pentru produsul „Magiun de prune Topoloveni”, marcă înregistrată la nivel european. Este și cetățean de onoare al județului Argeș.

 

×