x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pădurile virgine din Sibiu, rase de un politician

Pădurile virgine din Sibiu, rase de un politician

de Cristian Anton    |    23 Oct 2018   •   12:40
Pădurile virgine din Sibiu, rase de un politician
Sursa foto: xalanx/Getty Images/iStockphoto

Zeci de hectare de păduri virgine din Sibiu au fost tăiate ilegal, iar lemnul a ajuns la Holzindustrie Schweighofer, în ciuda asigurărilor date de austrieci că nu mai preiau copaci a căror provenienţă nu este legală. Mario Forest SRL, una din firmele implicate, este deţinută de Florin Vidrighin, consilier local PNL. Politicianul s-a îmbogăţit din afacerile cu lemn, iar autorităţile statului mai degrabă acoperă ilegalităţile decât să le prevină. Doar într-un singur caz, Mario Forest SRL a ras fără autorizaţie trei hectare de pădure virgină din inima sitului protejat Natura 2000 Frumoasa.

Pădurea virgină şi cvasivirgină de la Conţu, din Munţii Lotrului, dispare de la o zi la alta, mii de copaci bătrâni de sute de ani sunt raşi de pe suprafaţa pământului, iar comerţul ilegal cu lemn îi îmbogăţeşte pe politicienii locului. În toamna anului trecut, Mario Forest SRL a nimicit trei hectare de pădure cvasivirgină din Situl Natura 2000 Frumoasa, fără avizul administraţiei sitului, fără autorizaţie de mediu de la APM Sibiu şi fără acordul Gărzii Forestiere Braşov.

117 de hectare de pădure virgină erau în zona Conţu în anul 2012. Treptat, aceasta dispare, fără ca autorităţile să facă ceva

Într-un răspuns oficial oferit unui ONG de mediu, Garda Forestieră arată că nu a emis niciun aviz pentru exploatare în pădurile virgine şi cvasivirgine de la Conţu în perioada 2016- 2017. Cu toate acestea, Mario Forest SRL a tăiat prin radere cele trei hectare, lăsând în urmă sol erodat, crengi şi resturi împrăştiate peste tot, trunchiuri abandonate, iar transportul lemnului s-a făcut direct prin albia pârâului Conţu, fără instalarea de tuburi de beton sau podeţe de lemn.

Alarme false contrazise de autorităţi

Mai mult, datele prezentate de inspectorulpadurii.ro, site-ul Ministerului Apelor şi Pădurilor menit să monitorizeze defrişările, indică existenţa unor exploatări masive în pădurile virgine de la Conţu. Site-ul este capabil inclusiv să lanseze alarme forestiere, dacă imaginile din satelit arată existenţa unor exploatări, dar autorităţile le clasează aproape pe toate ca fiind „alarme false”. Asta în condiţiile în care Garda Forestieră recunoaşte că nu a dat avize de exploatare în cazul de la Conţu, iar pădurile pur şi simplu nu mai există. Pădurile virgine din Munţii Lotrului sunt proprietatea statului şi se află în grija Ocolului Silvic Avrig.

Avere impresionantă, venituri mici

Mario Forest SRL are sediul în comuna sibiană Râu Sadului şi este furnizor oficial al Holzindustrie Schweighofer. De altfel, inclusiv lemnul de pe cele trei hectare de pădure virgină tăiate ilegal a ajuns la compania austriacă, fapt recunoscut de ambele părţi. Mario Forest SRL este deţinută de Florin Vidrighin, consilier local PNL în Râu Sadului, un om foarte avut de pe urma afacerilor cu lemn. Potrivit declaraţiei sale de avere, Vidrighin este proprietarul a mai multor hectare de teren, deţine trei case, patru maşini (Land Rover, Ford Ranger, Ford Focus şi o autoutilitară), dar şi o pensiune inclusă în circuitul turistic. Toate cu un salariu anul de 10.488 lei de pe urma Mario Forest SRL şi 2.508 lei de la Primăria Râu Sadului. Firma a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 2.940.695 lei şi un profit net de 107.137 lei, cu 12 angajaţi.

Dezinteres legislativ

Un program de preaderare la Uniunea Europenă din anul 2004 identifica în România 218.500 de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine, care reprezintă aproximativ 3% din totalul suprafeţelor împădurite din ţara noastră. Abia în 2016 a fost elaborat Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine, care acoperă însă doar 10% din totalul inventariat în 2004. În prezent, pădurile virgine sunt lăsate la nivelul înţelegerilor dintre firmele de exploatare şi ocoalele silvice, ambele entităţi mânate de raţiuni strict economice.

În anul 2005, România adăpostea două treimi din pădurile virgine ale Europei. Azi, au mai rămas 100.000 de hectare, care dispar încet, dar sigur.

În România, administrarea pădurilor se face prin intermediul unor amenajamente, realizate o dată la 10 ani. Şi, cum pădurile virgine nu sunt cuprinse decât în proporţie neglijabilă în aceste amenajamente, soarta lor pare pecetluită şi sortită pieirii.


 


 

 

×
Subiecte în articol: paduri sibiu