x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pagubă de 83 miliarde dolari în bilanţurile celor mai lovite companii

Pagubă de 83 miliarde dolari în bilanţurile celor mai lovite companii

de Adrian Stoica    |    09 Oct 2020   •   10:22
 Pagubă de 83 miliarde dolari  în bilanţurile celor mai lovite companii

Pandemia de coronavirus a provocat şi continuă să provoace daune masive economiei globale. Bilanţurile marilor companii mondiale au închis pe roşu primul semestru al anului, iar întrebarea de pe buzele tuturor este cât de puternic se va resimţi criza economică asociată celei medicale.

 

Potrivit calculelor făcute de site-ul american howmuch.net, cele mai afectate 10 companii la nivel mondial au totalizat în prima jumătate a anului pierderi de 83,6 miliarde de dolari. Cele mai mari, 21,2 miliarde de dolari, figurează în dreptul gigantului petrolier British Petrolum (BP). El este urmat la mică distanţă de un alt nume mare al industriei petroliere, compania Shell. În cazul ei pierderea a fost de 18,1 miliarde de dolari. În TOP 10 companii cu cele mai mari pierderi înregistrate mai figurează şi americanii de la Chevron, cu o pierdere de 4,7 miliarde de dolari.

 

Criza petrolului a tăiat preţul, criza medicală, cererea

 

Trebuie spus însă că pierderile-record înregistrate de cei doi grei nu se datorează doar crizei medicale care a lovit Planeta începând cu al doilea trimestru şi care a antrenat prăbuşirea cererii de petrol. Ea s-a suprapus peste o criză care era deja în plină desfăşurare, criza petrolului, şi ale cărei efecte se fac simţite încă. Pe fondul războiului preţurilor dintre Rusia şi Arabia Saudită, declanşat după ce ruşii au refuzat să-şi reducă producţia pentru a ţine preţul barilului cât mai sus, iar drept represalii saudiţii au inundat piaţa mondială cu petrol ieftin, efectul imediat a fost că preţul petrolului a ajuns la sfârşitul lunii martie la cel mai scăzut nivel din ultimii 18 ani.

 

Companiile aeriene, consemnate la sol

 

Odată cu închiderea economiei mondiale, următoarele lovite au fost industria turismului şi companiile aeriene. În timpul celui de-al doilea trimestru al anului 2020, peste 90% din piața companiilor aviatice a dispărut, iar efectele s-au văzut în bilanţurile companiilor. Delta a pierdut 6,3 miliarde de dolari, American Airlines a înregistrat o pierdere de 4,3 miliarde de dolari, iar Air France-KLM a suferit, de asemenea, un declin de 3,1 miliarde de dolari. Chiar și magnatul American Warren Buffett a decis să renunțe la toate acțiunile sale la companiile aeriene. Daunele economice sunt vizibile și în alte sectoare ale economiei, cum ar fi în industria auto, în sectorul financiar, și bunurile de larg consum, dar ele nu sunt nici pe departe atât de grave ca în industria turismului.

 

Lovitură dublă pentru Boeing

 

Compania se confrunta deja cu probleme semnificative înainte ca efectele pandemiei de coronavirus să se facă simţite. Boeing a fost forțată să renunţe la ultimul său model de avion, Max 737, în martie 2019, din cauza a două accidente teribile. De atunci, companiile aeriene au anulat peste 800 de comenzi pentru Max 737, lovind puternic profiturile companiei, rezultând o pierdere combinată de 3 miliarde de dolari în prima jumătate a anului.

 

Top 10 companii cu cele mai mari pierderi (mld. dolari)

1. BP - 21,2

2. Shell - 18,1

3. Santander - 12,7

4. Renault - 8,6

5. Delta - 6,3

6. Chevron - 4,7

7. American Airlines - 4,3

8. DuPont - 3,1

9. Air France-KLM - 3,1

10. Boeing - 3

Sursa: howmuch.net

 

×