x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrom taie dramatic cheltuielile pe proiecte şi anunţă cel mai mic buget de investiţii din ultimii

Petrom taie dramatic cheltuielile pe proiecte şi anunţă cel mai mic buget de investiţii din ultimii

21 Feb 2021   •   12:30
Petrom taie dramatic cheltuielile pe proiecte şi anunţă cel mai mic buget de investiţii din ultimii

Petrom şi-a bugetat 2,9 miliarde de lei pentru investiţii în anul 2021. Spre comparaţie, în 2020 compania a avut un buget de investiţii de 5,8 mld. lei, din care a realizat 56%.

OMV Petrom (simbol bursier SNP), compania cu cel mai mare buget de investiţii din România, anunţă pentru 2021 reducerea drastică a cheltuie­li­lor în contextul unui buget de investiţii de 2,9 mi­liarde de lei, la jumătate faţă de cel prognozat anul trecut şi cel mai scăzut din ultimii ani, scrie Ziarul Financiar.

Pentru miile de firme care sunt legate de proiectele OMV Petrom, aceasta este una dintre cele mai proaste veşti ale începutului de an. „Vedem anul 2021 ca unul cu o volatilitate mare şi în acest context ne menţinem prudenţi pe partea de investiţii”, spune directorul financiar al companiei cu o valoare de piaţă de 22 miliarde de lei.

Luni, 15 februarie 2021, invitată în emi­siu­nea ZF Deschiderea de Astăzi, Alina Popa, di­rec­tor financiar al OMV Petrom, a discutat des­pre structura investiţiilor Petrom în anul 2021, despre estimările cu privire la preţul barilului de petrol Brent şi impactul dinamicii ţiţeiului în rezultatele companiei, dar şi despre dezvoltarea regională, Neptun Deep şi politica de dividende.

„Pentru anul 2021 ne planificăm să avem investiţii de aproximativ 2,9 miliarde de lei”, spune directorul financiar al celei mai mari companii listate. „Aproximativ 1,8 miliarde de lei sunt alocaţi către zona de upstream şi circa 1 miliard de lei către zona de downstream. Acestea nu sunt investiţiile clasice ale noastre, nu includ alte posibile achiziţii sau investiri strategice, dar considerăm că valoarea de 2,9 mld. lei este una ridicată în contextul vola­tilităţii acestui an”, spune Alina Popa.

Pe zona de upsteram, Petrom intenţionează să investească în proiecte legate de producţie, atât sonde noi cât şi cele de mentenanţă, fiind necesare pentru o producţie matură de ţiţei şi gaze, dar totodată şi în investiţii şi tehnologii care să permită companiei să crească gradul de recuperare a resurselor.

„Fiind o producţie matură, tehnologiile au identificat anumite operaţiuni care pot fi făcute în aşa fel încât să putem scoate mai mult din aceeaşi rezervă. Desigur, sunt costisitoare, presupun un anumit nivel de risc”, spune CFO-ul Petrom.

Cât despre investiţiile regionale, Alina Popa spune că focusul Petrom rămâne Marea Neagră. „Am anunţat anul trecut faptul că am intrat în blocul de explorare din Bulgaria Han-Asparuh, explorăm împreună cu Total, noi avem aproximativ 43%, Total este operator şi are 57% , suntem într-o fază incipientă de explorare. În anul 2021 vom avea o activitate care presupune o interpretare a unor studii seismice”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: petrom