x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piaţa berii a trecut de două miliarde de euro

Piaţa berii a trecut de două miliarde de euro

de Daniela Ivan    |    14 Apr 2017   •   20:30
Piaţa berii a trecut de două miliarde de euro
Sursa foto: Nordroden/Getty Images/iStockphoto

Românii au băut anul trecut 15,8 milioane de hectolitri de bere, adică 80 de litri pe cap de locuitor. Volumul este similar cu cel din 2016, dar pentru acest an berarii se aşteaptă la o uşoară creştere.

 

Chiar dacă cantitatea de bere consumată a stagnat, valoarea totală a pieţei a crescut cu 6-7% şi a depășit două miliarde de euro în 2016, ceea ce  arată că românii au început să consume o bere mai scumpă. “Valoarea netă a pieței, adică berea care pleacă de la producător, o estimăm pentru 2016 la 1,2 miliarde de euro, dar dacă luam în calcul și retailul atunci valoarea pieței o estimăm la 2 miliarde de euro”, a afirmat președintele Asociației Berarii României, Shachar Shaine.

Cu acest consum, România se situează pe locul şapte în rândul ţărilor europene, a spus Shachar Shaine. Acesta a mai precizat că PET-ul a rămas ambalajul cel mai achiziţionat, însă s-a remarcat o creştere a consumului de bere la sticlă.  "Credem că este o tendinţă a românilor către produse de mai bună calitate, o tendinţă de premiumizare a preferinţelor românilor, de orientare către produse de mai bună ", a explicat Shachar Shaine.

500 de milioane de euro varsă anual industria berii la bugetul de stat direct şi prin activităţi conexe

 

Berarii spun că industria în care activează are un impact pozitiv asupra economiei României în ansamblul său. Astfel, ponderea producţiei locale depăşeşte 97% din consumul intern, iar 70% dintre ingredientele folosite la producerea berii provin din agricultura României. De asemenea, sectorul berii are o influenţă semnificativă asupra gradului de ocupare a forţei de muncă, prin crearea, la nivelul întregii ţări, direct şi indirect, de aproximativ 85.000 de locuri de muncă.

 

Românii dau, în medie, 456 de lei pe an pe bere

×