x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Planul de salvare UE: 33 miliarde de euro pentru România

Planul de salvare UE: 33 miliarde de euro pentru România

de Valentin Gros2    |    28 Mai 2020   •   09:59
Planul de salvare UE: 33 miliarde de euro pentru România
Sursa foto: Daina LE LARDIC

Comisia Europeană a prezentat ieri programul de relansare economică de după pandemia de coronavirus, în valoare de 750 miliarde de euro, din care 500 miliarde de euro subvenții și 250 miliarde de euro împrumuturi acordate statelor membre. Potrivit europarlamentarului Siegfried Mureșan, România ar urma să primească, în cadrul acestui program, 33 miliarde de euro, din care 19,6 miliarde de euro fonduri nerambursabile și 13,4 miliarde de euro credite. Statele membre își vor proiecta, pe baza acestor finanțări, propriile planuri naționale de redresare. Banii vor fi dirijați în direcții precum reforme structurale, energie, turism, cultură, industrie, sprijinirea IMM-urilor, sănătate.

 

Finanțările în cadrul planului de recuperare Next Generation EU (Generația Viitoare UE) vor fi structurate pe trei piloni.

Primul pilon reprezintă sprijinul acordat statelor membre pentru investiții și reforme. Un buget de 560 miliarde de euro va ajuta statele membre să inițieze planuri naționale pentru climă și energie și să aplice acordurile de parteneriat și programele operaționale din fondurile UE. O altă inițiativă, REACT-UE, cu un buget de 55 miliarde de euro, va sprijini lucrătorii și IMM-urile, sistemele de sănătate și tranzițiile ecologice și digitale și vor fi disponibile în mai multe sectoare, de la turism la cultură.

 

Gata de lucru din 2020

Al doilea pilon se referă la stimularea investițiilor private. Finanțările vor fi canalizate către companii din sectoarele, regiunile și țările cele mai afectate. Acest lucru va ajuta la echilibrarea condițiilor de joc pentru acele țări membre care sunt mai puțin capabile să sprijine prin ajutor de stat. Proiectul poate fi operațional începând cu 2020 și va avea un buget de 31 miliarde de euro, care vizează deblocarea a peste 300 miliarde de euro în sprijinul solvabilității. O facilitate de investiții strategice va fi creată prin programul InvestEU. Acesta va putea debloca investiții de 150 miliarde de euro datorită celor 15 miliarde de euro alocate. Banii vor merge către tehnologii-cheie și alte vehicule de valoare adăugată.

 

Rezultate în sănătate

Al treilea pilon vizează, printre altele, programul EU4Health, care dispune de un buget de 9,4 miliarde de euro. Acesta își propune prevenirea îmbolnăvirilor, pregătirea pentru criză, achiziționarea de medicamente și echipamente vitale, precum și îmbunătățirea rezultatelor pe termen lung ale sănătății.

 

1.100 miliarde de euro însumează bugetul UE reînnoit, propus pentru perioada 2021-2027.

 

Prognoză sumbră: 16% declin economic

Economia UE va scădea cu mai mult de 7% în 2020, conform estimărilor din expunerea de motive a documentului elaborat de Executivul de Bruxelles. Totuși, un scenariu mai rău, intervenit în cazul unui al doilea val de pandemie, și al unor noi măsuri de izolare, ar putea duce până la o scădere de 16% a Produsului Intern Brut (PIB) al Uniunii Europene, în acest an. Pentru 2021 este preconizată o revenire pe creștere, dar „recuperarea inițială va fi parțială, iar afacerile și cetățenii de rând vor resimți un impact acut”, menționează documentul CE. Multe persoane sunt amenințate cu scăderea veniturilor și pierderea joburilor. Șomajul urmează să crească la 9% în UE, lovind în special tinerii, persoanele sărace și fără un loc de muncă sigur.

 

×
Subiecte în articol: plan salvare ue