x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PNL a provocat în 10 luni un deficit bugetar cât PSD în toată guvernarea

PNL a provocat în 10 luni un deficit bugetar cât PSD în toată guvernarea

de Adrian Stoica    |    30 Noi 2020   •   09:39
PNL a provocat în 10 luni un deficit bugetar cât PSD în toată guvernarea

Veniturile bugetului general consolidat au atins la sfârşitul lunii octombrie 263,47 miliarde de lei, marcând o creştere cu circa 2,4 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut. Deşi ministrul Finanţelor, Florin Cîțu (foto), ne anunţă că veniturile au revenit pe creştere, aceasta este anulată de explozia cheltuielilor statului care numai într-un an de zile s-au majorat cu 47,6 miliarde de lei, pe fondul unei căderi economice. La 31 octombrie 2020, România a înregistrat un deficit al bugetului general consolidat de 74 miliarde de lei, o valoare egală cu suma deficitelor bugetare înregistrate în toată perioada guvernării PSD, ianuarie 2017-octombrie 2019.

Pentru a face faţă cheltuielilor în creştere, de la 289,91 miliarde de lei, la sfârşitul lui octombrie 2019, la 337,51 miliarde (+16,4%), la sfârşitul lui octombrie 2020, Guvernul s-a împrumut masiv, ceea ce a făcut ca valoarea dobânzilor plătite să crească. În numai un an, aceasta a sărit de la 11,14 miliarde de lei la 13,97 miliarde, consemnându-se o creştere cu 25,3%. Dacă facem o comparaţie cu perioada similară din 2010, anul când România era lovită în plin de criza financiară, pentru dobânzi am plătit de două ori mai mult în 2020.

 

Veniturile fiscale, cu mult sub media UE

Lucrurile arată rău, dacă ne uităm peste veniturile fiscale ale bugetului general consolidat, un capitol la care niciodată statul nu a excelat. Per total, acestea s-au ridicat la 124,36 miliarde de lei (11,8% din PIB), fiind cu circa 6 miliarde de lei mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost de 130,23 miliarde de lei (12,6% din PIB). Statistica ne arată că nivelul veniturilor fiscale în PIB înregistrat de România este cu aproximativ 15% mai redus decât media UE (faţă de 44,9% în UE, respectiv 46,2% în zona euro), dar anul acesta diferenţa ar putea să crească, după cum arată tabloul încasărilor.

 

Taxele pe consum au adus bani mai puţini

Vinovatul de serviciu pentru încasările mici este ANAF, dar în acest an peste gradul scăzut de colectare se suprapune criza economică asociată pandemiei de coronavirus. Să luăm exemplul veniturilor obţinute din TVA şi accize, două taxe care aduc cei mai mulţi bani la buget. De exemplu, TVA a adus doar 47,63 miliarde de lei în primele zece luni ale anului, faţă de 53,55 miliarde de lei în perioada similară a anului trecut (-11%), iar încasările din accize s-au redus cu aproximativ un miliard de lei (-3,3%, dovadă că românii nu renunţă uşor la vicii). Scăderea veniturilor din TVA şi accize este cauzată de reducerea consumului pe fondul închiderii sau reducerii unor activităţi economice, precum HoReCa, a reticenţei românilor de a mai cheltui excesiv, dar şi de reducerea veniturilor pentru o parte a angajaţilor din mediul privat.

 

×
Subiecte în articol: florin citu deficit bugetar