x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PNL a tamponat consumatorii casnici de gaze cu GRP

PNL a tamponat consumatorii casnici de gaze cu GRP

de Adrian Stoica    |    10 Feb 2021   •   07:55
PNL a tamponat consumatorii casnici de gaze cu GRP

Măsurile administrative din ultimii ani din piaţa gazelor naturale au avut un efecte negative atât asupra producătorilor, cât şi a consumatorilor. Prin OUG 114/2018, PSD a vrut să strângă cât mai mulţi bani la buget, dar actul normativ a fost un eşec. Anul trecut PNL a venit cu „Gas Release Program”, dar şi de această dată efectele au fost altele decât cele preconizate. Au câştigat doar furnizorii, în timp ce clienţii au continuat să plătească aceleaşi preţuri mari.

 

OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare a reuşit să dea peste cap piaţa gazelor. Gazele furnizate populației s-au ieftinit, însă s-au scumpit foarte mult pe piața liberă, efectele răspândindu-se rapid în întreaga economie. De asemenea, ea a favorizat importurile de gaze în defavoarea producției interne de gaze cu efecte asupra securităţii aprovizionării cu gaze pe termen lung.

După această experienţă nefericită, în iunie 2020 un al guvern implementa „Gas Release Program”. În esenţă, acesta era un program prin care cei doi producători români de gaze Petrom și Romgaz sunt obligaţi să vândă pe piața internă anumite cantități de gaze, prin licitații cu preț de pornire impus până în vara lui 2022. Aplicarea lui a adus preţuri mai mici la achiziție din producția internă (o scădere cu 42% a prețului mediu în semestrul al II-lea din 2020, față de semestrul II din 2019), fără să se obțină însă şi prețuri mai mici la consumatorii casnici de gaze. Trei milioane de consumatori casnici achită prețuri similare cu ceea ce achitau în semestrul al II-lea din 2019. Totodată, beneficiind de preţuri mai mici din partea producătorilor, furnizorii au fost stimulaţi să exporte gazele din producţia locală pentru a obţine preţuri mai mari.

 

Favorizaţi doar furnizorii

Analizând evoluția prețului mediu al gazelor la achiziție pe piața din România și a prețului pe bursa de la Viena, se poate observa că intervenția Guvernului din anul 2018 - OUG 114, a dus la o stimulare intensă a importurilor de gaze în România, în detrimentul producției interne, furnizorii au obținut profituri mari cumpărând gaze de la Bursa din Viena și vânzându-le în România. Intervenția Guvernului din anul 2020 prin introducerea Gas Release Program, obligaţia producătorilor de a vinde sub prețul de la Viena, a determinat  scăderea prețului producției din România, sub prețul gazelor de la Bursa din Viena și reorientarea furnizorilor spre a achiziționa gaze din România și a le exporta. Singurii câştigători ai acestor intervenţii administrative pe piaţă au fost doar furnizorii, arată o analiză realizată de Asociaţia Energia Inteligentă.

 

GRP a afectat financiar producătorii de gaze din România, nu a scăzut prețul la majoritatea consumatorilor casnici și non casnici de gaze, dar, probabil, va reduce considerabil cantitățile care se vor înmagazina în anul 2021, în detrimental exporturilor, cu un important efect asupra securității energetice a României în iarna 2021/2022 și va aduce prețuri mai mari la gaze în iarna următoare.

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă

 

×