x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PNL şi USR merg cu vânzarea terenurilor agricole la CCR

PNL şi USR merg cu vânzarea terenurilor agricole la CCR

de Adrian Stoica    |    10 Iun 2020   •   17:00
PNL şi USR merg cu vânzarea terenurilor agricole la CCR

PNL şi USR au atacat la Curtea Constituţională noua lege privind vânzarea terenurilor agricole. În principal, noua lege, care a primit votul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, săptămâna trecută, îngrădeşte posibilitatea străinilor de a cumpăra pământ agricol. Ieri şi petroliştii reuniţi în asociaţia ROPEPCA au acuzat că în forma actuala, legea le va bloca activitatea de explorare şi exploatare a hidrocarburilor.

 

În sesizarea lor, PNL şi USR reclamă neconstituţionalitatea acestei legi, invocând faptul că ea impune obligația deținătorilor de terenuri de a se adresa cu prioritate unei categorii restrânse de proprietari când vor să-şi vândă terenurile, şi anume acelora care deţin societăți de exploatație agricolă de cel puțin cinci ani în zona agricolă respectivă. În plus, legea impune o dublă impozitare asupra sumelor obținute de cetățenii care își vând un teren în mai puțin de opt ani de la dobândire, situație aplicabilă inclusiv în cazul în care terenul a fost dobândit prin moștenire, lucru care afectează implicit dreptul fundamental la dobândirea unei moșteniri prevăzut de Constituție, arată PNL și USR în sesizarea lor. 

 

422.000 Hectare de teren agricol exploatează străinii în România

 

Petroliştii acuză că sunt traşi pe tuşă

La rândul ei, Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) a transmis ieri un comunicat în care arată că arată că, în condițiile în care va intra în vigoare legea privind vânzările de teren agricol, companiilor petroliere le va fi imposibil să folosească terenurile pentru a căuta noi resurse de hidrocarburi. Mai mult, companiile petroliere nu mai pot respecta nici acordurile de concesiune care sunt acum în vigoare. Blocarea activităţii va fi generată de prevederea potrivit căreia terenurile agricole ar trebui să fie vândute numai companiilor și persoanelor fizice care pot demonstra că au desfășurat în ultimii 5 ani preponderent activități agricole, iar odată cumpărat, terenul trebuie folosit numai pentru activități agricole. Astfel, companii românești cu alt obiect de activitate, dar care au nevoie de teren în extravilan pentru activitatea lor, cum sunt companiile petroliere, nu îl vor putea achiziționa ori închiria pentru derularea de operațiuni petroliere, conform legii adoptate, susţine ROPEPCA.
 

×