x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pogonaru, AOAR: Industria va trece pe plus în 2021 faţă de nivelul din 2019

Pogonaru, AOAR: Industria va trece pe plus în 2021 faţă de nivelul din 2019

14 Iul 2021   •   10:00
Pogonaru, AOAR: Industria va trece pe plus în 2021 faţă de nivelul din 2019

Producţia industrială a României, cel mai impor­tant indicator pentru mersul industriei româneşti, a crescut cu aproape 17% în primele cinci luni din 2021, prin comparaţie cu primele cinci luni din 2020, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Căderea din 2020 însă a fost de aproape 18% an/an în aceeaşi perioadă a anului, iar industria încă nu a intrat pe plus faţă de 2019, înainte de criză.

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Români (AOAR) a spus, pentru ZF, că tendinţa din piaţă este pozitivă şi există perspective clare de creştere în 2021 până peste nivelul din 2019, aşadar recuperarea căderii din 2020 în totalitate.

„Vibrează industria în acest moment. Sigur, există şi o conjunctură favorabilă a preţurilor în foarte multe domenii. Într-adevăr, datorită blo­cajului transportului din China, creşterii preţului la materii prime, există creşteri semnificative. Un lucru bun pentru industria din România este că din ce în ce mai mulţi integratori industriali din Vest vin în România în ideea scurtării lanţurilor de aprovizionare“, spune Florin Pogonaru.

El dă exemplul anumitor sectoare, cum ar fi cel al ambalajelor biodegradabile, unde creşte­rile au fost şi de 20-30% semestru/semestru.

„Sunt câştigătoare toate industriile legate de economia verde şi ca exemplu ne uităm în momentul de faţă că în ambalaje biode­gradabile creş­terile ajung să fie de la semestru la semestru de 20-30%, ceea ce este incredibil ca rată de creştere pentru anumite industrii. Lucrurile se mişcă spre creştere susţinută şi există sentimentul că această creştere va dura.“

Statistica arată că revenirea industriei a încetinit în luna mai 2021, dar a crescut totuşi cu aproape 29% faţă de mai 2020, când în jumătate din lună economia românească a fost în lockdown.

Industria prelucrătoare dă tonul revenirii, cu o creştere de aproape 33%, urmată de energie, care a crescut cu aproape 15%. Industria extractivă a crescut, an/an, cu 8,5%.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: industria