x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Poliţele RCA au generat peste 80% din pierderile pieţei de asigurări în 2015

Poliţele RCA au generat peste 80% din pierderile pieţei de asigurări în 2015

de Adrian Stoica    |    22 Iul 2016   •   11:29
Poliţele RCA au generat peste 80% din pierderile pieţei de asigurări în 2015
Sursa foto: MartinLisner/Getty Images/iStockphoto

Transportatorii au solicitat o întrevedere cu premierul Dacian Cioloş pentru a găsi o soluţie care să ducă la scăderea tarifelor pentru poliţele RCA, în caz contrar ameninţând cu declanşarea unor acţiuni de protest stradale. Asigurătorii se apără invocând statisticile care arată o creştere alarmantă a numărului de accidente în care sunt implicate maşinile firmelor de transport. Astfel, 1 din 6 camioane, 1 din 7 autoutilitare şi 1 din 9 autobuze  produce în fiecare an un accident.

Creşterea numărului de accidente auto în care sunt implicate maşinile firmelor de transport a dus la o creştere a daunelor pe care companiile de asigurare au fost obligate să le achite, iar acest lucru a lăsat urme în bilanţurile acestora. Potrivit ASF, jumătate dintre cele 10 societăți de asigurare autorizate să subscrie polițe RCA în cursul anului 2015, și anume: Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance și Euroins au înregistrat pierderi care au reprezentat aproape 80% din pierderile contabilizate de piaţa asigurărilor. Cele cinci societăți menționate au concentrat anul trecut peste 70% din piața asigurărilor obligatorii auto. Euroins și Carpatica Asig, care subscriu polițe RCA în proporție de peste 90% din totalul portofoliilor, au avut în 2015 și cele mai mari pierderi, adică 300 de milioane de lei și, respectiv, 204,4 milioane de lei. Asigurătorii cei mai profitabili fie nu subscriu asigurări generale și în special polițe RCA (de exemplu Metropolitan Life și NN Asigurări de Viață), fie înregistrează o pondere scăzută a RCA în structura portofoliilor, de sub 20% (cum este cazul Allianz-Țiriac sau al Generali).

Asigurătorii se apără cu cifre

Un camion din şase produce în fiecare an un accident în România, iar valoarea medie a daunei se ridică la 18.500 de lei, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), care citează rezultatele unei analize realizată de compania de consultanţă Milliman. Acest raport a arătat că cea mai mare frecvenţă medie a daunei, de 15,87% (1 din 6 camioane produce în fiecare an un accident), este înregistrată la nivelul camioanelor (vehicule de tip cap-tractor) deţinute de persoane juridice. În rândul acestui tip de vehicule se înregistrează şi cea mai ridicată valoare a daunei medii, de aproape 18.500 lei, o valoare de aproximativ trei ori mai mare decât dauna medie la nivelul pieţei, de circa 6.700 lei, înregistrată pentru aceeaşi perioadă. Potrivit UNSAR, pe locurile doi şi trei, ca număr de accidente produse, se află autoutilitarele (1 din 7 autoutilitare, cu o frecvenţă a daunei de 13,46%), respectiv autobuzele (1 din 9 autobuze, cu o frecvenţă a daunei de 11,58%) deţinute de către firme. În ambele cazuri, dauna medie produsă este cu mult peste valoarea daunei medii la nivelul pieţei pentru aceeaşi perioadă (aproximativ 6.700 lei), mai precis circa 9.400 de lei în cazul autoutilitarelor şi de 7.500 lei în cazul autobuzelor.


ASF a publicat în această săptămână un raport, potrivit căruia creşterea medie a RCA în iunie 2016, faţă de iunie 2015, a fost de 52,7%, fiind în marja plafonului de 50% convenit prin protocolul încheiat în decembrie 2015 cu transportatorii.

Transportatorii: Tarifele RCA s-au triplat

Patronatul Transportatorilor susţin însă că cifrele publicate de ASF nu sunt corecte. ”Datele ASF arată că prima medie RCA pentru transportatori a crescut cu 52,7% la 3.000 de lei, deşi companiile de transport rutier plătesc pe un RCA 20.000 de lei, aproape triplu faţă de anul trecut”, se precizează într-un comunicat al acestora. Transportatorii sunt nemulţumiţi şi de faptul că preţul RCA nu reflectă nivelul scăzut al daunelor şi susţin că marjele de profit ale asiguratorilor sunt foarte mari. ”ASF spune că frecvenţa daunei este de 15% în cazul capetelor tractor şi că dauna medie este de 18.560 lei. Astfel, la fiecare 6,3 prime de 20.000 de lei, asigurătorii încasează 126.000 de lei şi plătesc 18.560 lei, restul de peste 107.000 lei rămânând în buzunarul ASF şi al asigurătorilor”, se arată în comunicat. Patronatele din transporturile rutiere au ameninţat că în cazul în care nu se rezolvă favorabil solicitarea lor privind ieftinirea asigurării obligatorie de răspundere civilă auto vor trece la blocarea drumurilor publice.

 

586,5 milioane lei au fost pierderile înregistrate în 2015  de primele cinci companii la care asigurările RCA deţin cea mai mare pondere în structura portofoliului

Rezultatele financiare ale companiilor de asigurări au rămas anul trecut sub presiunea determinată de gradul ridicat de dependență față de asigurările auto, respectiv de rata mare a daunei (peste 90% pe segmentul RCA). Rata daunei combinată pe segmentul RCA s-a ridicat anul trecut la 129%, reflectându-se în mod direct în deteriorarea rezultatului financiar la nivelul întregii piețe de asigurări.

Rezultatele financiare ale primilor 5 jucători de pe piaţa RCA (mil. lei):

Compania   Profit Pierdere

Asirom       -        50,51

Astra -        26,88

Carpatica Asig     -        204,38

City Insurance      -        5

Euroins       -        299,75

×