x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Precizările premierului Ludovic Orban despre gazoductul BRUA

Precizările premierului Ludovic Orban despre gazoductul BRUA

28 Noi 2020   •   22:00
Precizările premierului Ludovic Orban despre gazoductul BRUA
Sursa foto: observator.tv

România și-a îndeplinit obligațiile pentru construcția gazoductului BRUA, dar mai sunt lucruri de făcut care depind de partanerii bulgari și ungari, a declarat premierul Ludovic Orban. Finalizarea gazoductului s-a realizat cu fonduri mai mici cu 11% decât cele estimate inițial.

„Este o investiție mare. Inițial fusese estimată investiția la aproape 480 de milioane de euro, s-a văzut ce însemnaă procedurile de achiziție derulate corect și s-a văzut ce însemnaă un control strict al acestui proiect, din costul final care este 423 de milioane de euro, cu peste 11% mai mic decât costul inițial”, a spus prim-ministrul.

Aproape 180 de milioane de euro au fost asigurate din fonduri nerambursabile, iar restul din bugetul Transgaz.

„Aceasta este prima fază a BRUA, sigur că noi ne-am îndeplinit obligațiile asumate față de partenerii europeni. Pentru finalizarea BRUA mai sunt necesare și câteva lucruri care nu depind de noi, ci depind de partenerii bulgari și ungari. Și suntem încredințați că până la urmă o politică care este stabilită la nivel european va fi pusă în practică de toți partenerii”, a mai spus premierul.

BRUA trebuie să diversifice sursele de gaze naturale ale UE, prin legarea la o conductă care aduce gaz din Azerbaidjan.

Și președintele Klaus Iohannis a spus că România are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piața gazelor.

„Dezvoltarea Sistemului Național de Transport de gaze pe coridorul BRUA este o etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene, dar și a securității energetice în regiunea Mării Negre. Astfel, prin interconectarea BRUA pe Coridorul Vertical, prin materializarea exploatărilor off-shore din Marea Neagră - care sperăm să debuteze cât mai curând - România are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piața gazelor”, a declarat Klaus Iohannis.

Deși România este al doilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, jumătate dintre gospodării se încălzesc în continuare cu lemne, utilizând instalații învechite și neperformante, care afectează sănătatea și poluează mediul.

Mediafax

×
Subiecte în articol: brua ludovic orban