x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prețurile înghețate aduc cozi ca în comunism

Prețurile înghețate aduc cozi ca în comunism

de Valentin Gros    |    20 Noi 2020   •   08:47
Prețurile înghețate aduc cozi ca în comunism

Pericolul real ca preţurile să fie îngheţate a existat la începutul pandemiei, dar astfel de „măsuri panicarde” ar fi dus „la o catastrofă, la situaţia din comunism, cu lipsă de alimente şi cozi la magazine”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei (CC).

„Retailul alimentar a fost un sector supus şocului la începutul pandemiei şi a rezistat, am văzut creşteri moderate, a fost o creştere mare a cererii şi o presiune mare pe lanţurile logistice, când statele închideau graniţele sau când şoferilor nu li se mai permitea să circule, erau puşi în carantină”, a explicat Chirițoiu.

CC a publicat raportul pe 2020 privind evoluția concurenței în sectoare-cheie. Potrivit documentului, criza actuală a generat șocuri atât la nivelul cererii, cât și la nivelul ofertei.

 

Efectele distanțării fizice

 

Astfel, cererea a suferit „reduceri imediate”, ca urmare a măsurilor privind distanțarea fizică impuse de autorități sau adoptate voluntar, care i-au împiedicat pe consumatori să meargă în magazine, să beneficieze de anumite bunuri și servicii. De asemenea, pierderea locurilor de muncă și reducerea salariilor au afectat cererea, arată raportul autorității de concurență.

La rândul lor, șocurile la nivelul ofertei au avut ca surse măsurile de izolare, carantină, distanțare, precum și restricțiile de deplasare, cu impact negativ direct asupra productivității.

33% este ponderea bunurilor alimentare în totalul cheltuielilor de consum

 

×