x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preţurile locuinţelor cresc văzând cu ochii

Preţurile locuinţelor cresc văzând cu ochii

de Valentin Gros    |    19 Noi 2019   •   13:14
Preţurile locuinţelor cresc văzând cu ochii
Sursa foto: Karina Knapek

Locuinţele parcurg un trend evident de scumpire, fenomenul manifestându-se cel mai acut în Bucureşti. Totuşi, Cluj-Napoca rămâne oraşul cu cele mai mari preţuri din ţară. Apartamentele vechi se vând mai repede, în condiţiile în care noile ansambluri acuză întârzieri la finalizarea lucrărilor şi o taxare descurajantă pentru cumpărători.

 

Prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale din România au urcat cu 6,1% în trimestrul 3 al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare. Aceasta după ce în trimestrul 2, se înregistrase o creştere de numai 3,5%.

 

Craiova, singura ieftinire

 

Evoluția prețurilor în iulie-septembrie 2019, comparativ cu intervalul similar al anului trecut, a fost una ascendentă în majoritatea marilor orașe. Excepție face doar Craiova, unde apartamentele sunt mai ieftine acum cu 1,4%. Urmare a evoluției din trimestrul trecut, cea mai mare marjă anuală de creștere, respectiv 7,2%, poate fi observată în București, acesta fiind urmat de Galați (+6,8%), Brașov (+6,7%), Brăila (+6,4%) și Cluj-Napoca (+6,2%).

 

Cu un avans de 68,7% în ultimii cinci ani, Cluj-Napoca este orașul care a recuperat cel mai mult din scăderea provocată de recesiune, Capitala situându-se în continuare la o mare distanță, cu un plus de 38,3% (față de 31% în cele trei luni anterioare).

 

Predarea la cheie întârzie

 

Apartamentele noi îşi găsesc cumpărători mai greu decât cele vechi. „Am identificat două cauze principale ale acestei încetiniri de pe piața nouă: creșterea mai accentuată și mai rapidă a prețurilor comparativ cu piața veche și, respectiv, întârzierile survenite în finalizarea ansamblurilor”, a declarat Dorel Niță, Head of Data and Research, Imobiliare.ro. În opinia acestuia, o altă piedică pentru cumpărătorii de locuințe noi este TVA de 19%. În complexurile rezidenţiale din zonele bine cotate ale marilor orașe, apartamentele mai spațioase (cu trei-patru camere), dar chiar și cele cu două camere, depășesc pragul de 450.000 de lei (circa 95.000 de euro). „Prețurile mai mari de pe piața nouă, în corelație cu taxarea suplimentară a locuințelor din această categorie, împing cumpărătorii spre apartamentele vechi”, a explicat Niţă.

Cluj-Napoca, oraş de lux: 1.610 euro/mp

Pragul de 1.000 de euro/mp util pentru apartamentele disponibile spre vânzare este depăşit în şapte oraşe cu peste 200.000 de locuitori din România. Cluj-Napoca ocupă în continuare primul loc, cu o medie de 1.610 euro pe metru pătrat util. Pe poziţiile următoare se află București (cu 1.380 euro/mp), Timișoara (1.230 euro/mp), Constanța (1.160 de euro/mp), Brașov (1.130 de euro/mp), Craiova (1.090 de euro/mp) şi Iași (1.010 euro/mp).

 

9,1% a fost creşterea preţurilor la apartamentele noi din Bucureşti, semnificativ peste media națională de 6,1%

 

 

×
Subiecte în articol: pret locuinţe