x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Producția industrială a scăzut cu peste 16% în prima jumătate a acestui an

Producția industrială a scăzut cu peste 16% în prima jumătate a acestui an

12 Aug 2020   •   11:11
Producția industrială a scăzut cu peste 16% în prima jumătate a acestui an
Sursa foto: BROSSARD, Yannick

Producţia industrială a scăzut cu 16,7% în prima jumătate a acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2019, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată. Acest lucru a fost provocat de rezultatele negative din industria prelucrătoare, extractivă, energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

În acest interval, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 16,4%, ca efect al scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-18,2%), industria extractivă (-11,1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,8%).

Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a fost redusă cu 16,7%, din cauza scăderilor în industria prelucrătoare (-18,6%), industria extractivă (-10,3%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,8%).

În luna iunie 2020, faţă de aceeași perioadă din 2019, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 11,3%, ca urmare a declinului din industria extractivă (-17,8%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) şi industria prelucrătoare (-10,9%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 14,3%, din cauza scăderilor înregistrate de industria extractivă (-17,3%), industria prelucrătoare (-14,0%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,8%).

În iunie 2020, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă, cu 19%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+24%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 1,5%, respectiv cu 0,6%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 16,2%,susţinută de industria prelucrătoare (+21,6%) şi industria extractivă (+0,6%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,7%.
 

×
Subiecte în articol: productie industriala