x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Profitul Erste Group a scăzut cu circa 48% în primele nouă luni din 2020

Profitul Erste Group a scăzut cu circa 48% în primele nouă luni din 2020

02 Noi 2020   •   10:55
Profitul Erste Group a scăzut cu circa 48% în primele nouă luni din 2020

Erste Group a înregistrat o scădere a profitului cu 47,9% în primele nouă luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2019. Acesta a fost de numai 637 milioane de euro în 2020, față de 1,223 milioane de euro anul trecut. 

Motivul principal al declinului grupului bancar austriac îl reprezintă restricțiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus. 

"În situaţia de criză fără precedent, profitabilitatea Erste Group se menţine la un nivel satisfăcător: profitul net înregistrat în primele nouă luni ale anului 2020 este de 637 milioane de euro, cu un trimestru trei foarte puternic. Venitul operaţional a scăzut doar cu două procente faţă de anul trecut, provizioanele pentru pierderi din credite s-au ridicat la 70 de puncte de bază, iar cheltuielile au scăzut faţă de anul precedent prin menţinerea unei discipline a costurilor. Aceste rezultate confirmă că avem un model robust de business şi o bună capitalizare, şi dovedesc rezilienţa pieţelor din Europa Centrală şi de Est în care activăm. Perspectivele economice pentru 2021 depind de evoluţia pandemiei de Covid-19", a explicat Stefan Doerfler, CEO Erste Group.

În perioada ianuarie - septembrie 2020,

Venitul net din dobânzi a crescut, în intervalul ianuarie-septembrie  2020, în Austria, dar şi în România, cu 2% până la la 3,589 miliarde de euro.

Venitul operaţional a scăzut cu 2% până la 5,285 miliarde de euro.

Cheltuielile administrative generale au scăzut cu 1,2%, până la 3,123 miliarde de euro.

Profitul operaţional a scăzut cu 3,2%, până la 2.162 miliarde de euro.

Rata creditelor neperformante, calculată la valoarea brută a creditelor către clienţi, s-a îmbunătăţit la 2,4%. Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 95,5%.

Estimările arată că venitul operațional să continuă să se reducă din cauza scăderii activității economice. 

Venitul net din dobânzi rămâne stabil, dar venitul din taxe și comisioane va scădea.

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. Banca Comercială Română (BCR) este membră a grupului austriac.

×
Subiecte în articol: erste group bcr