x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Protest sub geamurile Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti

Protest sub geamurile Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti

23 Mai 2021   •   13:32
Protest sub geamurile Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti
Sursa foto: Sursa: facebook

Sindicatul PEPSI Romania a anunțat o acțiune de protest în fata sediului Inspectoratului Teritorial de Munca al Municipiului Bucuresti (ITM Bucuresti), luni, 24.05.2021, incepand cu ora 10.

Motivul il reprezinta refuzul reprezentantilor ITM Bucuresti de a inregistra Contractul Colectiv de Muncă negociat cu imbuteliatorul bauturii Pepsi-Cola, societatea Quadrant-AMROQ Beverages SRL.

In acest refuz se invoca faptul ca partea sindicala, reprezentata in negocieri de către Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara - SINDALIMENTA, nu este reprezentativa la nivel de unitate.

Decizia ITM Bucuresti este insa in contradictie flagranta cu decizia Tribunalului Bucuresti - Sectia a III-a Civila nr. 21 FED din data de 02.09.2020  prin care se constata ca Federatia Sindicatelor din Industria Alimentara este reprezentativa la nivel de grup de unitati, fiind indreptatita sa participe la negocierea contractelor colective de munca la nivelul unitatilor unde a obtinut reprezentativitatea (Quadrant-AMROQ Beverages SRL, Ursus Breweries SA, Bergenbier SA, Bermas SA, Heineken Romania SA si Coca Cola Hbc Romania SRL). Prin aceasta decizie a Tribunalului Bucuresti a fost confirmata sentinta civila a Tribunalului Bucuresti nr. 21 FED din data de 04.08.2017 prin care s-a constatat reprezentativitatea SINDALIMENTA la nivel de grup de unitati (societatile mentionate mai sus).

Din punctul de vedere al  Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Inspectoratul Teritorial de Munca a devenit o institutie care de multa vreme nu mai vegheaza asupra bunei functionari a relatiilor dintre sindicate si patronate, o institutie deprofesionalizata.

Desi cunoaste problemele negative generate in relatiile de munca de Legea dialogului social (Legea 62/2011, republicata), in urma modificarii ei in 2011, Inspectoratul Teritorial de Munca nu s-a implicat niciodata in promovarea unui proiect de schimbare a acestei legi. Unul din efectele negative ale actualei Legi a dialogului social este ca in sectorul privat nu mai exista federatii reprezentative la nivelul sectoarelor de activitate, ceea ce conduce la imposibilitatea incheierii contractelor colectiv de munca la nivel national.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara:

“Desi Inspectoratul Teritorial de Munca argumenteaza ca nu se poate implica sub nicio forma in interpretarea prevederile Legii dialogului social, din experinta noastra in relatia cu Inspectoratului Teritorial de Munca am constatat ca de foarte multe ori, fiecare inspector da propria interpretare prevederilor legii, generand situatii dintre cele mai absurde prin modul de  aplicare. Mai mult, ca si in cazul PEPSI, institutia nu are  capacitatea de decizie, de fiecare data cand apar situatii mai speciale, intarziind procedurile, solicitand puncte de vedere Ministerului Muncii. Ne intrebam atunci de ce mai exista aceasta institutie? Daca discutam despre minister, pot preciza ca de ani de zile am constatat că de cele mai multe ori deciziile sunt contradictorii, existand o abordare contradictorie intre punctele de vedere exprimate de directia juridica si cea de dialog social. Cu vreo trei ani in urma, interventia unui secretar de stat, membru CES la acel moment – Adrian Rândunică, ca urmare a unei solicitari a presedintelui CES, care era si presedinte de confederatie sindicala – Iacob Baciu, a facut ca mii de angajati sa nu mai beneficieze de prevederile unui Contract Colectiv de Munca.”

Presedintele Sindicatului PEPSI, Ticu Vicol:

“Ne-am saturat sa stam cu mana intinsa la poarta ITM-ului. De aproape patru ani se opune inregistrarii contractului, chiar si in situatia in care partile se inteleg. Nu stiu pe cine reprezinta acesti oameni, dar atitudinea lor conduce la distrugerea sindicatelor”.

Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara face un apel la ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicitandu-i sa ia masuri urgente impotriva Inspectiei Muncii, astfel incat sa fie reinstaurat un cadru legal, atat din punct de vedere al functionarii acestei institutii, cat si al implicarii in solutionarea conflictelor dintre salariati si angajatori, in conditiile in care angajatii sunt cei care au de suferit de pe urma acestora.

 

×
Subiecte în articol: sindalimenta Dragoş Frumosu