x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie RCA va ajunge un lux pentru șoferul de rând

RCA va ajunge un lux pentru șoferul de rând

de Valentin Gros    |    08 Sep 2020   •   09:35
RCA va ajunge un lux pentru șoferul de rând

Polița de răspundere civilă auto (RCA) se va scumpi până la un nivel greu de suportat pentru proprietarii de mașini din România, semnalează reprezentanții organizației profesionale care include service-urile auto. Acuzați că fac prețul mare, aceștia se consideră „țapi ispășitori” și afirmă că responsabilitatea le revine companiilor de asigurări, care ar fi avantajate de noua legislație. La acest capitol, România stă cel mai prost dintre țările Europei Centrale și de Est.

 

Prețul poliței de asigurare obligatorie RCA nu ar trebui să urce cu mai mult de 1-2%, au declarat oficialii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR). Ei își argumentează estimarea pe faptul că despăgubirea medie pentru daune materiale a crescut cu 1% de la începutul anului, după cum arată datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

La rândul lor, surse din piață au afirmat că majorarea prețului va fi mult mai mare.

 

Capcane în comunicare

Dar în viziunea lui Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, asigurătorii „ne-au demonstrat, în perioada 2014-2016, că lăcomia unora nu are limite”. Contrazicând acuzațiile potrivit cărora service-urile ridică prețurile nepermis, acesta s-a referit la “capcana întinsă de multinaţionalele din asigurări”, care a făcut să „asistăm la o campanie de dezinformare, bazată pe fake news”.

Operatorii auto consideră că în urma schimbării legislației, prin creșteri anuale treptate, prețul „va ajunge la nivelul practicat de aceleaşi multinaţionale în ţările vest-europene, în care cetăţenii au salarii de 4-5 ori mai mari decât cei din România”. Cauzele ar fi eliminarea plafonului de 25% (care reprezenta cheltuielile administrative ale firmelor de asigurări), precum și eliminarea obligaţiei asigurătorilor de notificare a ASF, cu 60 de zile, înainte de aplicarea scumpirii.

 

Din momentul adoptării modificărilor Legii RCA în favoarea firmelor de asigurări, s-a dat startul scumpirii acestui produs, iar autorităţile române vor asista, neputincioase şi fără pârghii legale de intervenţie, la escaladarea preţului RCA, care va fi resimţit încă de la sfârşitul acestui an.

Comunicat COTAR

 

Cel mai slab rezultat din regiune

Raportul dintre daune și primele brute subscrise la asigurările RCA a atins anul trecut, în România, un nivel de 85%, acesta fiind cel mai slab rezultat din Europa Centrală și de Est, relevă un studiu efectuat de XPRIMM, la inițiativa Asociaţiei Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA). De asemenea, rata combinată a daunei (care ia în calcul costurile aferente daunei plus cheltuielile de distribuție și administrative) a fost în 2019 de 116,6%, față de 111% în anul precedent.

 

×