x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reduceri de personal şi în 2011

Reduceri de personal şi în 2011

de Daniela Ivan    |    28 Dec 2010   •   16:19
Reduceri de personal şi în 2011
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

144016-dm-768w4215.jpgBugetarii nu au scăpat de stresul că-şi vor pierde locurile de muncă nici în 2011. Reducerile de personal vor fi efectuate, anul viitor, în structuri care necesită cheltuieli foarte mari şi nejustificate de funcţionare, potri­vit ministrului Finanţelor. Adică, în acele instituţii publice în care cheltuielile cu personalul sunt foarte mari. Rămâne de văzut cine va stabili care sunt aceste locuri-problemă. „Noi dorim un stat suplu, eficient. Acolo unde nu se justifică un număr de salariaţi, pentru că Guvernul îşi îndeplineşte obiectivul privind reduce­rea birocraţiei (...), în unele locuri, vom avea reduceri de perso­nal, pentru că sunt cheltuieli foarte mari cu funcţionarea instituţiilor, şi acestea uneori nu se justifică”, a spus Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finan­ţe­lor Publice. El a mai precizat că nu­mai din Ministerul de Finanţe îşi vor pierde locul de muncă circa 2.000 de salariaţi. „Atâta s-a estimat, dar în urma reorganizării vom şti ce avem de făcut. Noi avem programul de restructurare, îl continuăm, pentru că viaţa ni-l cere”, a spus Ia­lo­mi­ţianu. În Ministerul de Finanţe, în ANAF şi unităţile din subordine lucrează  32.000 de persoane.

Scrisoarea suplimentară de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional, după misi­unea de evaluare din toamna acestui an, relevă că reducerea numărului de angajaţi în sectorul public va continua şi anul viitor, însă doar în locurile de muncă unde se cheltuiesc bani nejustificaţi. Potri­vit ministrului Finanţelor, anul 2011 are o perspectivă financiară bună, iar în privinţa restructurărilor din MFP, aceasta se află în stadiul de evaluare.

„Anul 2011 are o perspectivă financiară bună (...) măsurile care au fost luate în 2010 au fost măsuri dure, dar necesare. Vedeţi că şi alte ţări iau aceste măsuri. În anul 2011 sperăm ca perioada grea să fie depăşită şi să putem să facem mai multe investiţii, să creăm locuri de muncă, iar pentru mediul privat să asigurăm o sta­bi­li­­tate fiscală”, a precizat Ialomiţianu.

Probleme vor avea şi persoanele fizice care nu-şi declară veniturile foarte mari şi nu plătesc impozite pe averi mari. „Pentru acele persoane fizice care nu-şi declară veniturile, adică sunt în situaţia să aibă venituri foarte mari şi impozite zero, averi foarte mari şi fără venituri a căror impozitare să fie făcută în mod legal, le spun că nu pot să stea liniştite. Adică cei care au iahturi, vile şi îşi pe­trec vacanţele în locuri unde tari­fele sunt extrem de mari, iar ei nu pot să justifice prin veniturile de­cla­ra­te”, a declarat ministrul Finanţelor. Guvernul a decis săptămâna trecută ca persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 de lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţă.

×
Subiecte în articol: economia