x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Repetenţii UE la eficienţa energetică

Repetenţii UE la eficienţa energetică

de Adrian Stoica    |    05 Aug 2020   •   10:34
Repetenţii UE la eficienţa energetică

La nivelul Uniunii Europene, doar circa 40% din companii investesc în eficienţa energetică, în condiţiile în care în SUA procentul acestora este de 47%. România este dată ca exemplu negativ, pentru că la noi doar 30% din companii alocă fonduri pentru astfel de investiţii, potrivit unei analize realizate de Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Studiul arată că investiţiile cele mai multe în acest domeniu le face Slovacia, unde 61% din companii au investit în eficienţa energetică, ea fiind urmată de Spania, Cehia, Austria, Slovenia, Portugalia şi Suedia. La polul opus se află Lituania, Estonia, Grecia, România şi Franţa. În ceea ce privește cota investiţiilor în eficienţa energetică din totalul sumelor alocate pentru dezvoltare, aceasta a fost anul trecut în Europa de numai 10%, faţă de 12%, în SUA. În 2019, BEI a alocat 11,7 miliarde de euro pentru proiecte legate de energie, dintre care 4,6 miliarde de euro pentru cele destinate eficienței energetice.

 

Sectorul european al clădirilor este responsabil pentru 40% din consumul final de energie şi 36% din emisiile de gaze cu efect de seră. 


Clădiri vechi, fără standarde de eficienţă
Peste 80% din clădirile din România sunt construite în perioada 1961-1985 și au o performanță energetică scăzută, cu consumuri anuale între 180 și 400 kWh/m2/an. Prin renovare extinsă, consumul de energie poate scădea sub 100 kW/m2/an, ceea ce ar însemna economii semnificative. Energia termică pentru încălzire și apă caldă reprezintă aproximativ 70% din consumul unui imobil rezidențial. De exemplu, înlocuirea becurilor incandescente cu sisteme LED poate reduce consumul de electricitate pentru iluminat și de patru ori. 
Fonduri nerambursabile pentru reabilitări
În Monitorul Oficial a fost publicat Ghidul de finanțare pentru Programul de creștere a eficienței energetice în locuințele unifamiliale. În cadrul programului se va acorda o finanțare nerambursabilă în cuantum de maximum 70.000 lei, inclusiv TVA, pentru fiecare proiect, fără a depăși 60% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale investiției.
 

×