x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reprofilarea secolului: pescarii din Deltă trec pe scoici

Reprofilarea secolului: pescarii din Deltă trec pe scoici

de Diana Scarlat    |    04 Noi 2019   •   13:38
Reprofilarea secolului: pescarii din Deltă trec pe scoici
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Peștele din Delta Dunări se găsește din ce în ce mai greu, iar oamenii din această zonă, pescari din tată-n fiu, riscă să-și piardă meseria de bază. O asociație puternică a pescarilor a lansat, recent, un proiect pentru a pune bazele reconversiei profesionale a oamenilor Deltei și pentru salvarea peștilor, prin mutarea atenției către scoici. Astfel, în scurt timp, midiile și rapanele care au cucerit industria ospitalității de pe litoralul românesc ar putea fi înlocuite cu rezerva de moluște din Tulcea, mai ales după ce ANSVSA a interzis fructele de mare din apele României, pe motiv că apa din dreptul litoralului nostru e contaminată. Asta în timp ce la numai câțiva kilometri spre sud, vecinii bulgari au făcut din Dalboca un magnet pentru atragerea turiștilor amatori de fructe de mare.

 

În curând, singurele scoici declarate de ANSVSA comestibile în Dobrogea ar putea fi cele din Delta Dunării. Pentru a legaliza pescuitul de scoici din Deltă, Asociația Ro-Pescador a lansat un proiect care să vină în sprijinul pescarilor. Proiectul „Soluții tehnice inovatoare pentru identificarea de noi resurse ce pot fi valorificate pe teritoriul FLAG Delta Dunării” este implementat de asociație și finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020, în cadrul Măsurii III.3 - Implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locală.

Obiectivul general al proiectului este reducerea presiunii asupra resursei piscicole din Delta Dunării și crearea de surse alternative de venit pentru pescari, după ce se vor identifica noi resurse și metode de pescuit, în zona Rezervației Biosferei Delta Dunării, cuprinsă în teritoriul FLAG. Valoarea totală a proiectului este de 2.669.627,57 lei, din care aproape două milioane de lei sunt fonduri nerambursabile.

„Am lansat acest proiect pentru că Delta nu mai are suficient pește, iar oamenii ajung să nu mai aibă din ce să trăiască. În momentul de față, nu se pot pescui moluște în Delta Dunării, nu există unelte, nu există experiență în această activitate. Am luat ca exemplu, din Italia, mai multe unelte, pentru a face pescuit de probă, într-o primă fază, cu ajutorul unor specialiști de la Institutul Național pentru Delta Dunării. Aceștia vor analiza impactul asupra mediului, iar la finalul studiului vor decide care dintre aceste unelte se pot folosi în Rezervație. Noi vom propune considerațiile noastre legate de productivitatea sculelor. Sperăm ca la final, măcar patru sau cinci să fie autorizate pe teritoriul Deltei Dunării, pentru că în rezervație este regim special”, a explicat, pentru Jurnalul, președintele Asociației Ro-Pescador, Daniel Buhai.

Revenirea la rețete tradiționale uitate

În zona Deltei există deja, de sute de ani, rețete tradiționale pentru prepararea scoicilor, numai că acestea nu au fost promovate, în ultimele decenii. Oamenii de aici au mâncat scoici și înainte de a fi declarată Delta rezervație a Biosferei și de a se impune reguli internaționale pentru toate activitățile desfășurate pe teritoriul rezervației. Acum se caută doar soluții pentru a valorifica o resursă care deja există, precum și obiceiuri ale zonei care ar trebui scoase din nou la lumină. Mai este și o problemă tehnică, de reglementare a pescuitului de scoici. „După ce vom finaliza studiul, vom elabora un ghid de bune practici și dorim să facem trecerea, cel puțin pentru o parte dintre pescari, spre această resursă, astfel încât să ridicăm presiunea de pe resursa piscicolă. Vom propune autorităților române să aprobe și să reglementeze aceste noi metode de pescuit, astfel încât să putem desfășura activitatea în mod legal. Cea mai ușoară conversie pentru oamenii Deltei este de la captura de pește către zona de moluște, unde perspectivele sunt foarte bune. Mai greu e să iei un pescar și să-l transformi în agent de vânzări sau în constructor”, mai explică președintele Asociației Ro-Pescador.

Proiectul este sprijinit și de Consiliul Județean Tulcea, care are tot interesul să rezolve atât problema resursei piscicole din Deta Dunării, cât și pe cea a resursei umane, pescarii fiind acum în dificultate. „Activitatea la care se referă acest proiect este una mult mai amplă, nu se referă numai pescuitul în sine, se îndreaptă și către activitatea de turism, către latura socio-economică. Este vorba de un studiu complex care va face numai bine dacă va ajunge la o formă finală iar autoritățile se vor plia în demersurile lor pe ceea ce urmărește acest studiu. Este un proiect necesar, probabil că va constitui o cărămidă la construcția finală a obiectivului de pescuit la vongole, la scoici, astfel încât să existe o alternativă pentru asigurarea subzistenței pentru populația din zona deltaică”, a precizat Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, în cadrul evenimentului de lansare a proiectului.

 

Dacă se menține presiunea existentă pe pescuitul tradițional și se accentuează declinul speciilor valoroase, dezastrsul va fi total. Deținem această alternativă și putem exploata această resursă.

Daniel Buhai, președintele Asociației Ro-Pescador

 

 

×