x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România a fost obligată să renunțe la favorizarea produselor alimentare autohtone

România a fost obligată să renunțe la favorizarea produselor alimentare autohtone

02 Iul 2020   •   13:55
România a fost obligată să renunțe la favorizarea produselor alimentare autohtone

Comisia Europeană a închis procedura de infringement împotriva României cu privire la restricțiile privind produsele alimentare străine, arată executivul comunitar.

Acţiunea Comisiei viza o lege care favoriza produsele alimentare interne.

"Acest lucru este contrar cu regulile UE privind libera circulaţie a bunurilor. După scrisoarea de notificare oficială trimisă de Comisie şi a dialogului ulterior cu autorităţile române, legea cu privire la produsele alimentare a fost amendată şi restricţiile privind libera circulaţie a bunurilor au fost eliminate", informează Comisia Europeană.

Legea 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare prevedea că marile magazine sunt obligate să expună la raft, în procent de 51%, produse româneşti provenite de pe lanţul scurt.
"comerciantul persoană juridică autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare are obligaţia ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfa pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare". 

×
Subiecte în articol: alimente Comisia Europeana infrigement