x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România are 250.000 de hectare de păduri virgine. Vezi aici care este cel mai mare duşman al acestora

România are 250.000 de hectare de păduri virgine. Vezi aici care este cel mai mare duşman al acestora

25 Oct 2011   •   13:08
România are 250.000 de hectare de păduri virgine. Vezi aici care este cel mai mare duşman al acestora

WWF Romania vrea sa protejeze cele 250.000 de hectare de paduri virgine din tara noastra, printre ultimele din Europa. Peste 80% dintre padurile virgine din Romania nu au, in prezent, nicio forma de protectie si sunt in pericolul de a fi distruse in mod legal.

'Desi salvarea padurilor si conservarea biodiversitatii din tara noastra reprezinta o misiune importanta, putem afirma ca prioritatea zero a acestei misiuni o constituie padurile virgine. Aceasta parte a naturii nu va putea fi reconstruita niciodata si, odata pierduta, ramane pierduta pentru totdeauna. Avand in vedere ca suntem printre ultimii europeni care ne mandrim cu o asemenea comoara, este obligatia noastra morala de a pastra aceste tinuturi intacte si de a lasa o bucatica de salbaticie si copiilor nostri', a declarat Magor Csibi, Director WWF Romania.

Europa si-a distrus padurile virgine. Noi inca mai avem.
Motivele principale pentru care padurile virgine au supravietuit in trecut sunt inaccesibilitatea lor si valorea economica scazuta a lemnului provenit din arborii batrani. Astazi, insa, padurile virgine sunt mai vulnerabile ca niciodata, in fata presiunilor economico-sociale precum: cererea tot mai mare de lemn pe piata, diversificarea formei de proprietate legata de obiectivele economice ale noilor proprietari, dar si constructia de noi drumuri, care faciliteaza accesul spre padurile pana acum ferite de pericol.

Padurile virgine sunt ultimele zone in care natura supravietuieste in forma sa pura, fara niciun fel de interventie umana. Aceste paduri sunt ecosisteme stabile, in care traiesc pana la 13.000 de specii.

WWF considera ca aceste paduri romanesti, care reprezinta 65% din padurile virgine ramase in Europa (exceptand Rusia), sunt bunuri cu valoare de patrimoniu pentru tara noastra si pentru Europa. Valoarea acestor paduri sub aspect stiintific, peisager, educativ, ecoprotectiv si al biodiversitatii, este agreata de totii practicienii, specialistii si cercetatorii din domeniu si din domeniile inrudite.

Din cauza gospodaririi irationale din ultimele decenii, padurile virgine au disparut in tarile dezvoltate, iar in ecoregiunea Dunare-Carpati ele constituie mai putin de 0,3 % din suprafata totala. Si totusi, in Romania inca mai avem paduri virgine. Eco-regiunea carpatica inca mai gazduieste 322 000 hectare de astfel de paduri, dintre care marea majoritatea sunt in Romania.

Cu toate ca ne mandrim cu cea mai intinsa suprafata de paduri virgine din regiune, doar 18% au un oarecare statut de protectie, prin faptul ca sunt incluse in arii protejate, si un procent si mai mic se bucura de protectie integrala.

Petitie pentru salvarea padurilor virgine

Salvarea padurilor virgine sta in asigurarea statutului de protectie integrala. Un statut pe care l-ar primi imediat ce autoritatile ar schimba incadrarea lor, din 'paduri de protectie' (in care se poate interveni si pentru extragerea materialului lemnos) in 'paduri strict protejate` si ar accepta sa le ofere compensatii celor care detin aceste paduri si care nu le vor mai putea valorifica.

WWF a inaintat o scrisoare Ministerului Mediului si Padurilor, prin care solicita 'luarea unor masuri urgente pentru protejarea eficienta a ultimelor paduri virgine ale Romaniei, respectiv asigurarea cadrului legislativ pentru protectia lor si asigurarea de fonduri pentru plati compensatorii catre proprietarii privati de padure'.

Totodata, WWF a lansat o campanie prin care isi propune sa spuna povestea padurilor virgine, pe care cu totii putem si avem datoria de a le pastra. WWF a creat, in acest sens, o petitie care solicita Ministerului Mediului si Padurilor, garantul si reprezentantul mediului in Guvernul Romaniei, sa ia masurile necesare pentru protejarea acestor paduri, in cel mai scurt timp. Petitia poate fi semnata pe site-ul campaniei, www.padurivirgine.ro, care pune la dispozitie toate informatiile referitoare la demersul WWF.

'Ne asteptam ca initiativa noastra sa fie sustinuta nu numai de oamenii care isi doresc un viitor sustenabil, dar si de autoritati, de care depinde, practic, rezolvarea aceastei probleme. Putem sa obtinem o protectie de 100% pentru padurile virgine, insa avem nevoie de interesul si de implicarea tuturor oamenilor la care va ajunge mesajul nostru', a adaugat Magor Csibi, Director WWF Romania.


Infiintata in anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea organizatiei la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura.

×