x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România cere finanțare UE pentru proiectele de gaze naturale

România cere finanțare UE pentru proiectele de gaze naturale

26 Mai 2020   •   11:41
România cere finanțare UE pentru proiectele de gaze naturale

România cere Uniunii Europene finanțare pentru gaze naturale, în contextul în care aceasta pregătește un plan ecologic de redresare a economiei după pandemia de coronavirus. Alături de România, și alte șapte state au solicitat ajutor, transmite Reuters.

Comisia Europeană va prezenta, miercuri, un pachet de măsuri de redresare economică, ce va include noi investiţii, scheme financiare de susţinere a sectorului sanitar şi propuneri de venituri pentru bugetul multianual al UE, în perioada 2021-2027. Fondul de relansare va mobiliza investiţii în linie cu obiectivele climatice cuprinse în Pactul Ecologic european - Green Deal.

România, Bulgaria, Cehia, Grecia, Ungaria, Lituania, Polonia şi Slovacia au cerut Bruxelles-ului să includă și proiectele de gaze naturale în finanţările viitoare. "Este de o importanţă crucială să menţinem sprijinul şi asistenţa financiară a UE pentru dezvoltarea infrastructurii de gaze", se arată în document.

Proiectul planului de redresare ecologică a economiei prevede finanţare pentru proiectele de gaze naturale care folosesc captarea dioxidului de carbon sau reorientarea infrastructurii de gaze pentru a transporta combustibili cu emisii reduse de carbon, cum ar fi hidrogenul.

Alături de energia eoliană şi solară, gazul a ajutat Europa să-şi reducă emisiile prin folosirea tot mai redusă a cărbunelui. Însă gazele sunt incompatibile cu obiectivul "emisii zero" dacă centralele nu folosesc tehnologia, scumpă de altfel, de captare a dioxidului de carbon.
 

×