x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, în prag de infringement. Nu permite accesul unor companii la ghișeul unic al UE

România, în prag de infringement. Nu permite accesul unor companii la ghișeul unic al UE

15 Iul 2021   •   14:51
România, în prag de infringement. Nu permite accesul unor companii la ghișeul unic al UE

Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere din cauza faptului că nu a perms accesul la ghişeul unic al UE unor categorii de companii care sunt eligibile în temeiul Directivei TVA. Aceasta reprezntă deschiderea formală a procedurii de infringement.

Ghişeul unic al UE este un portal electronic pe care platformele de vânzări online îl pot folosi pentru a-şi simplifica şi respecta obligaţiile legate de TVA pe teritoriul blocului comunitar, începând cu 1 iulie 2021. Este astfel permisă înregistrarea în scopuri de TVA într-un singur stat UE unde să declare și plătească taxa datorată în statele membre. 

Însă legislația din România privind acest ghișeu unic exclude IMM-urile cu o cifră de afaceri sub 88.500 de euro, care vând servicii de telecomunicații, electronice,  radiodifuzune și televiziune din alte state UE. Astfel, înregistrarea în ghișeul unc al UE este permisă doar firmelor deja înregistrate ca platitoare de TVA în Româna doar în scopul operaţiunilor deductibile interne şi anumitor operaţiuni intracomunitare.

Autoritățile române au la dispoziție două luni pentru a rezolva aceste probleme, în caz contrar CE va trimite un aviz motivat. 

 

×