x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România își vinde la licitație participația la combinatul Krivoi Rog din Ucraina

România își vinde la licitație participația la combinatul Krivoi Rog din Ucraina

09 Iul 2021   •   13:38
România își vinde la licitație participația la combinatul Krivoi Rog din Ucraina
Sursa foto: ucraina

România își vine la licirație participația la combinatul Krivoi Rog din Ucraina. Motivul îl reprezintă cheltuielile ridicate, de circa un milion de euro, pentru pază și conservare, arată Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT).

În acest sens vor fi contractate servicii de consultanţă, inclusiv de consultanţă juridică, cheltuielile fiind suportate din bugetul MEAT. Sumele încasate din vânzare vor ajunge la bugetul de stat.

Din anul 1999, statul român plătește anual un milion de euro pentru  cele trei firme de pază și conservare. 

Combinatul Minier de Îmbogăţire a Minereurilor Acide cu Conţinut de Fier de la Krivoi Rog (CIM Krivoi Rog) a reprezentat un proiect de cooperare interstatală, conceput pe o schemă folosiită în fosta organizaţie a Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER), din perioada regimurilor comuniste.
La Convenţia multilaterală, încheiată la 20 octombrie 1983, la Berlin, între Guvernele Republicii Democrate Germane, Republicii Populare Ungaria, Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste şi Republicii Socialiste Cehoslovacia s-a decis construirea combinatului. 

Ungaria s-a retras și a aderat Republica Populară Bulgaria şi Republica Socialistă România, în baza Convenţiei interguvernamentale româno-sovietice din 29 decembrie 1986. După ce combinatul a fost preluat de Ucraina, în urma ieșirii din fosta URSS, au mai rămas în proiect România şi Slovacia.

Prin Convenţia interguvernamentală româno-sovietică din 29 decembrie 1986 şi a Protocolului interguvernamental româno-ucrainean din 5 mai 1994, participația României s-a situat la 27%, respectiv  774,54 milioane ruble. Pânnă în prezent, statul român a alocat 83% din valoarea cotei sale, respectiv 640,38 de milioane de ruble, plus dobânzile. 

Ucraina trebuia să livreze în avans României 7,5 milioane tone de pelete în anii 1994 - 1996, din care până la 2 milioane tone în 1994, însă nu mai puţin de 1,5 milioane tone.
Preluarea peletelor din Ucraina, în contul rambursării datoriei, urma să se realizeze de către  "SIDEX" SA Galaţi însă au fost livrate doar 159.000 de tone de pelete.

×
Subiecte în articol: krivoi rog