x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, printre statele UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflației în septembrie

România, printre statele UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflației în septembrie

16 Oct 2020   •   13:16
România, printre statele UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflației în septembrie

România s-a situat în septembrie printre țările membre al Uniunii Europene cu cele mai ridicate rate anuale ale inflației, potrivit datelor prezentate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). 

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la minus 0,3% în septembrie, de la un nivel de minus 0,2% în august, în timp ce în Uniunea Europeană a scăzut până la 0,3%, de la 0,4% luna precedentă.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate, în luna septembrie, în Polonia (3,8%), Ungaria (3,4%), Cehia (3,3%) şi România (2,1%).

Pe de altă parte, statele cu rată negativă a inflației sunt Grecia (minus 2,3%), Cipru (minus 1,9%) și Estonia (minus 1,3%). 

În septembrie, cele mai mari contribuții la rata anuală a inflației vin din zona alimentelor, alcoolului și tutunului, urmate fiind de industria bunurilor și a energiei.  

Totodată, în zona euro inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în septembrie până la 0,4%, de la un nivel de 0,6% în august, potrivit Eurostat. 

×
Subiecte în articol: eurostat inflatie septembrie