x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii, mai săraci în comparație cu vecinii

Românii, mai săraci în comparație cu vecinii

de Valentin Gros    |    14 Iul 2020   •   15:25
Românii, mai săraci în comparație cu vecinii

Averea financiară a românilor a crescut în medie cu 7% în ultimii 20 de ani, într-un ritm mai lent decât creşterea de 10% înregistrată în Europa Centrală şi de Est, Statele Baltice şi Rusia în aceeaşi perioadă. Astfel, am ajuns să controlăm, anul trecut, o mai mică parte a avuției totale din regiune, comparativ cu situația din 1999. Diferența dintre numărul bogaților și cel al săracilor este mai mare în țara noastră decât în statele vecine.



„Averea financiară a românilor creşte mai lent decât media din Europa de Est şi rămâne puternic concentrată”, se arată în studiul Global Wealth Report, realizat de Boston Consulting Group (BCG).

În România, aproximativ 20% din averea financiară naţională este deţinută de persoane care au până la 100.000 de dolari, segment reprezentat de mult peste 95% din populaţia României. Un procentaj de 37 aparține unor persoane care au între 100.000 şi 250.000 de dolari, iar 17% este deţinut de segmentul de peste 100 milioane de dolari. Restul de aproximativ 26% se împarte în ponderi relativ egale în categoriile: 250.000 - 1 milion; 1-5 milioane; 5-20 milioane; 20-100 milioane de dolari.

 

Efectele dezvoltării consumului



Potrivit raportului, românii deţin acum 4% din averea financiară totală din această regiune, într-o scădere semnificativă de la valoarea de 7,3% înregistrată în 1999.

„Acest lucru poate părea surprinzător, într-un context în care România a avut una dintre cele mai mari rate de creştere economică din Europa din ultimii 10 ani”, menționează autorii cercetării.

În opinia acestora, fenomenul ar putea fi explicat prin doi factori: o dezvoltare puternică a consumului, care a determinat creşterea economică din ultimii ani şi rate mari de creştere a investiţiilor non-financiare, în primul rând imobiliare, care nu sunt incluse în calculul averii financiare adresate de studiul nostru.

 

COVID, impact mai mic

 

Pe de altă parte însă, criza COVID-19 va impacta averea românilor într-o măsură mai mică decât media din regiunea est-europeană. „În următorii cinci ani, averea financiară locală va creşte mai susţinut decât cea din Europa Centrală şi de Est, Balcani, Rusia sau chiar decât media globală, luând în considerare toate scenariile”, au spus autorii studiului.



Nu ne aşteptăm la o creştere a concentrării averii în România, deoarece averea segmentelor inferioare creşte mai repede decât cea a segmentelor foarte bogate.

Bogdan Belciu, Partner BCG

 

Puterea banilor, la 17% din populație

 

Concentraţia averii în România este mai mică decât în Europa Centrală şi de Est, Balcani şi Rusia. Românii care au în conturi mai puţin de 250.000 de dolari în valoare netă reprezintă 57% din totalul averilor financiare personale, cu 11 procente mai mare decât în Europa Centrală şi de Est, Balcani şi Rusia. Ponderea indivizilor cu avere foarte mare, adică aceia care deţin o avere financiară de peste 100 de milioane de dolari, reprezintă un procent de doar 17, comparativ cu media de 29% în regiune.

×