x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românul se teme de risc şi ţine banii departe de acţiuni

Românul se teme de risc şi ţine banii departe de acţiuni

de Valentin Gros    |    20 Iun 2019   •   12:57
Românul se teme de risc şi ţine banii departe de acţiuni
Sursa foto: LDProd/Getty Images/iStockphoto

Românii manifestă conservatorism în economisire, direcţionându-şi economiile, cu precădere, în plasamente cu grad de risc limitat. Cel mai utilizate plasamente rămân în continuare depozitele bancare. Acestea oferă însă posibilităţi reduse de câştig sau conduc chiar la pierderi, în contextul dobânzilor real negative.

 

„Suntem tentaţi să ţinem banii în depozite bancare, în instrumente cu venit fix, deşi istoria financiară ne arată că acţiunile au o capacitate mai mare de multiplicare a averii”, a declarat Laura Hexan, şef la Departamentul Vânzări Retail din cadrul BCR, la Forumul Economic Român, care a avut loc zilele acestea la Bucureşti. Potrivit acesteia, românii investesc 90% din sume în instrumente cu venit fix şi 10% în acţiuni, în timp ce în Europa proporţia este 50% - 50%, iar americanii sunt şi mai „aventuroşi”, în SUA 65% din investiţii mergând în titlurile companiilor. Astfel, „clientul român este încă timid” în accesarea plasamentelor cu câştiguri mai mari.

 

Închisori pentru bancheri

 

La rândul său, Mihai Bogza, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, afirmă că în ultima perioadă asistăm la „o avalanşă de legi”, care oferă „protecţie exagerată pentru debitori” şi „inhibă apetitul” atât pentru creditare, cât şi pentru investiţii bancare. De asemenea, el crede că sistemul financiar-bancar suferă atacuri la imagine, ceea ce scade apetitul pentru investire. „România se află pe drumul de a construi închisori pentru bancheri, într-acolo ne îndreaptă această retorică agresivă pentru protecţia debitorilor”, a spus Bogza. El avansează ideea că într-un viitor apropiat am putea să vedem o nouă retorică, „băncile jefuiesc deponenţii”.

 

Piaţa oferă investitorului tot ce are nevoie pentru a-şi creşte averea. Din punctul de vedere al instrumentelor stăm la fel ca ţările din Vest. Dar la noi există un deficit de încredere, încă mai trebuie să lucrăm pentru a face vizibile beneficiile investirii.

 

 Laura Hexan, BCR

 

Depozitele populaţiei, tot mai mari

 

Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei exprimate în lei au crescut la 30 aprilie 2019 cu 18,9% faţă de 30 aprilie 2018, conform celor mai recente date publicate de Banca Naţională a României (BNR). Exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei s-au majorat, în aceeaşi perioadă, cu 16,4%. Rata inflaţiei în mai faţă de aceeaşi lună a anului trecut a fost de 4,1%, similară celei din aprilie. Ţinta BNR pentru 2019 este de 2,5% plus sau minus 1 punct procentual. Băncile oferă dobânzi de până la maximum 3,5% în lei şi 1% în euro.

 

 

×
Subiecte în articol: romani economisire dobanzi