x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romgaz şi Petrom, obligate să vândă mai mult gaz ieftin 

Romgaz şi Petrom, obligate să vândă mai mult gaz ieftin 

de Adrian Stoica    |    26 Iun 2020   •   19:00
Romgaz şi Petrom, obligate să vândă mai mult gaz ieftin 

Guvernul vrea să relexeze condiţiile care trebuie îndeplinite de o firmă pentru a deveni furnizor de gaze şi, în acelaşi timp, să crească cantitatea de gaze ieftine disponibilă în piaţă, în contextul liberalizării pieței. În acest sens, Ministerul Economiei şi Energiei a pus în dezbatere publică o ordonanță pentru modificarea Legii energiei, prin care obligă cele două mari companii producătoare de gaze, Romgaz şi OMV Petrom, să vândă până la 40% din producţie prin mecanismul “gas release program”. Acesta prevede ca vânzarea la licitaţie a acestor cantităţi de gaze la un preţ de pornire impus de ANRE, conform unui calendar stabilit până în vara anului 2021. Pe de altă parte, E.On și Engie sunt obligate, potrivit noului proiect de act normative, să cumpere gazele pentru populație din cantitățile puse pe piață de Petrom și Romgaz prin “gas release program”.

 

Mecanismul “gas release program” a fost încercat şi de alte ţări, precum Italia, Polonia sau ţările baltice, dar a dat greş. Şi în România are puţine şanse de reuşită pentru că el lasă portiţe deschide, care vor permite înţelegeri subterane între participanţii la licitaţie.

Pentru a deveni furnizor de gaze naturale, acum operatorul trebuie să aibă puncte unice de contact pentru informarea clienţilor casnici la o distanţă de maximum 50 km de locul de consum, iar informaţiile să fie oferite acestora gratuit. Noul proiect elimină obligativitatea amplasării acelui punct la 50 km, el putând fi și virtual. (Adrian Stoica)
 

×