x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Roubini: China se va prăbuşi şi sunt 60% şanse să înceapă noua recesiune

Roubini: China se va prăbuşi şi sunt 60% şanse să înceapă noua recesiune

02 Sep 2011   •   05:54
Roubini: China se va prăbuşi şi sunt 60% şanse să înceapă noua recesiune

Intr-un interviu acordat Bloomberg TV, Nouriel Roubini, omul care a prezis declansarea crizei economice din 2008, sustine ca sunt 60% sanse ca economia globala sa intre din nou in recesiune si ca, in 2012, tari cu o economie puternica, precum China si Brazilia, sa fie afectate.

"Am ajuns la o stagnare in economie, nu doar in Statele Unite, ci si in zona euro si in Marea Britanie. Avem o probabilitate de 60% de recesiune anul viitor, si din pacate ramanem fara posibilitati de a actiona. Statele suverane nu isi pot salva bancile cu probleme, pentru ca au la randul lor probleme", a declarat Nouriel Roubini.

"Statisticile macroeconomice, somajul si statistica privind piata imobiliara vor scadea, piata va incepe sa se corecteze din nou", sustine Roubini. Acesta precizeaza ca deja exista scaderi pe piata de obligatiuni, ceea ce demonstraza ca urmeaza o recesiune.

Nouriel Roubini prevede o prabusire dura in China, "pana in 2013, cand investitiile se vor dovedi neprofitabile". Profetul crizei a precizat ca bancile chineze au imprumutat trilioane de dolari, iar o treime din aceste imprumuturi nu vor fi profitabile.

In cazul Braziliei, o tara care, la fel ca si China, are o economie puternica, Roubini sustine ca este nevoie de reforme structurale.

Despre SUA, Roubini spune ca este nevoie de noi politici fiscale. "Corporatiile stau pe trilioane de dolari din cauza nesigurantei, nu cheltuie si nu angajeaza, ci dau afara oameni. Este un cerc vicios", spune economistul. Roubini a precizat ca banca centrala americana va implementa un program de tiparire de bani, insa acest lucru nu va ajuta semnificativ pentru ca este blocat canalul creditelor.

×